-->
17.04.2024

Στον ΣΥΡΙΖΑ ρίχνει ο Βαρουφάκης την ευθύνη για την έξοδο από τη Βουλή

Αυστηρή αυτοκριτική και επανακατάθεση του «κυβερνητικού προγράμματός» του προανήγγειλε ο Γιάνης Βαρουφάκης για το κόμμα του, το ΜέΡΑ25 το βράδυ της 21ης Μαΐου. Ο κ. Βαρουφάκης παραδέχτηκε ότι το ΜέΡΑ 25-Συμμαχία για τη Ρήξη ηττήθηκε, αλλά ότι για την ήττα αυτή φταίει, επί της ουσίας, ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η συλλογιστική του Γιάνη Βαρουφάκη για το πολύ χαμηλό ποσοστό (2,6%, έναντι 3,44% το 2019) πιθανότατα συνέβη επειδή το ΜέΡΑ25 ταυτίστηκε στη συνείδηση του κοινού με τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που δεν είχε συμβεί στις εκλογές του 2019, όταν η παράταξη του κ. Βαρουφάκη είχε επιτύχει την εκπροσώπησή της στη Βουλή.

Ωστόσο, στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023, για λόγους που σχετίζονται με την προεκλογική εκστρατεία ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ 25, μάλλον υπήρξε σύγχυση και εν τέλει ταύτιση, ασχέτως εάν ο κ. Βαρουφάκης διερρήγνυε τα ιμάτιά του ότι δεν σκόπευε επ’ ουδενί να στηρίξει μια «κυβέρνηση ηττημένων», στην οποίαν το γενικό πρόσταγμα θα είχε ο Αλέξης Τσίπρας.

Το παράλληλο πρόγραμμα πληρωμών «Δήμητρα» που εισηγήθηκε και υπερασπίστηκε σθεναρά ο κ. Βαρουφάκης, σε συνδυασμό με συναφείς δηλώσεις ανώτατων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να ήταν ένας από τους κρίσιμους παράγοντες που, ασχέτως της πραγματικής βούλησης του Γιάνη Βαρουφάκη, έφεραν τόσο κοντά το ΜέΡΑ 25 με τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να συμπαρασυρθούν αμφότερα στον κατήφορο των εκλογικών ποσοστών. Επίσης, είναι αξιοσημείωτο ότι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο -κι ακόμη περισσότερο- το ΜέΡΑ 25 φαίνεται πως δεν έπεισαν καθόλου τους νεότερους ψηφοφόρους, μια μερίδα του ελληνικού πληθυσμού στην οποίαν υποτίθεται πως είχαν προνομιακή πρόσβαση.

Παρά την αναδίπλωση που προανήγγειλε ο Γιάνης Βαρουφάκης, θα χρειαστεί ένα θαύμα για να αναστραφεί η καθοδική πορεία του ΜέΡΑ25, προκειμένου να κερδίσει την είσοδό του στη Βουλή κατά τη δεύτερη εκλογή, στο τέλος Ιουνίου ή στις 2 Ιουλίου. Είναι μάλλον απίθανο ότι ο κ. Βαρουφάκης θα βρεθεί ξανά σε θέση να παλεύει με τη ΝΙΚΗ και την Πλεύση Ελευθερίας για το δικαίωμα εκπροσώπησης στο Κοινοβούλιο.

Ο ίδιος ο Γιάνης Βαρουφάκης έκανε μια πολύ καυστική δήλωση, μετερχόμενος φαντασμαγορικούς νεολογισμούς όπως «ερντογανοποίηση», «ορμπανοποίηση» κ.λπ. Κυρίως όμως καταφέρθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, με προσβλητικές εκφράσεις. Εντούτοις, την ίδια στιγμή χρέωσε την ήττα του ΜέΡΑ 25 στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία, κατά την άποψη του πρώην ΥΠΟΙΚ, «δαιμονοποίησε τη ρήξη».

 

Η πλήρης δήλωση του Γιάνη Βαρουφάκη έως ως εξής:

«Ο λαός μίλησε. Το ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη δώσαμε τον αγώνα που έπρεπε να δώσουμε υπέρ της νεολαίας, υπέρ των πολλών, υπέρ των αρχών του ανθρωπισμού και του ορθολογισμού. Απόψε η ερντογανοποίηση, ο εξορμπανισμός της χώρας ολοκληρώθηκε.
Η Μητσοτάκης Α.Ε. νίκησε κατά κράτος. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ που ενταφίασε την απλή αναλογική, μη αποδεχόμενη την πρότασή μας -εδώ και δύο χρόνια- για μια σύγκλιση προεκλογική σε ένα κοινό μέτωπο ρήξης, με αποτέλεσμα να αναδυθεί αυτό το απίστευτο τσουνάμι, το μέτωπο της συντήρησης. Ένας ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος υποσχόταν πράγματα στον κόσμο, πράγματα που θα έπρεπε να γίνουν, αλλά για να γίνουν χρειαζόταν η ρήξη την οποία η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δαιμονοποίησε.

Η δική μας ήττα απόψε, θα μπει στο μικροσκόπιο της αυστηρής αυτοκριτικής μας, γιατί προέχει στις επόμενες τρεις βδομάδες το ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη να τιμήσει τους ανθρώπους που πίστεψαν σε εμάς, που προσήλθαν στις κάλπες -έστω και πιο λίγοι από ό,τι περιμέναμε- με χαμόγελο στα πρόσωπα, με την ελπίδα ότι οι προτάσεις μας, το συνεκτικό κυβερνητικό μας πρόγραμμα, το οποίο είτε διαφωνείτε είτε συμφωνείτε, πρέπει να παραδεχθείτε και οι αντίπαλοί μας ότι είναι ένα πραγματικά ενδιαφέρον και χρήσιμο πρόγραμμα, μια συνεισφορά στο δημόσιο διάλογο.

Aυτό το πρόγραμμα θα ξανακατατεθεί τις επόμενες εβδομάδες με την αυτοκριτική που θα κάνουμε και φαντάζομαι και με πάρα πολύ κόσμο εκεί έξω, που δεν μας ψήφισε και που σήμερα γνωρίζει ότι οι ολιγάρχες ανοίγουν σαμπάνιες, γιατί ελπίζουν ότι δεν θα είμαστε ξανά στη Βουλή να τους ονοματίζουμε και να περιγράφουμε τα εγκλήματά τους. Θεωρώ ότι η επόμενη κάλπη θα είναι πολύ διαφορετική, ελπίζω να είναι διαφορετική, έχουμε ιερή υποχρέωση όλοι οι προοδευτικοί άνθρωποι να βάλουμε τέλος, φρένο στον εξορμπανισμό, την ερντογανοποιηση αυτής της χώρας. Επίσης, εντός των εκλογών δεν υπάρχουν δυνατότητες για μια προγραμματική συμφωνία και εμείς, ως ΜέΡΑ 25 απορρίψαμε εξαρχής τις συγκυριακές συνεργασίες».Διαβάστε επίσης