Search
Close this search box.
Search

ΣΥΡΙΖΑ: Υποψήφιοι Αχτσιόγλου, Τσακαλώτος, Τζουμάκας και Παππάς – Οι προτάσεις και το χρονοδιάγραμμα εκλογής νέου προέδρου

Πριν 1 έτος

Συγκεκριμένες προτάσεις για το χρονοδιάγραμμα εκλογής του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τέθηκαν κατά την πρώτη μέρα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμμματος. Η τελική απόφαση φαίνεται ότι θα κρίνει και τον αριθμό των υποψηφίων για την ηγεσία.

Ειδικότερα, υπάρχει η βασική εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας, την οποία μετέφερε η η Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος Ράνια Σβίγκου, για ένα διαρκές συνέδριο στα τέλη Αυγούστου και εκλογή προέδρου 3 ή 10 Σεπτεμβρίου.

Υπάρχει παράλληλα η πρόταση του Διονύση Τεμπονέρα, την οποία υποστηρίζει και ο Παύλος Πολάκης, όλα να μετατεθούν μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, (Οκτώβριος) τονίζοντας ότι δεν πρέπει να υπάρχουν fast track διαδικασίες και αφήνοντας ανοιχτό να θέσουν υποψηφιότητα, κάτι που πάντως δεν φαίνεται να περνάει γιατί είναι μειοψηφία στα 301 μελή της ΚΕ.

Ακούστηκε έντονα και η πρόταση του Νίκου Παππά για μικρή μετάθεση της εκλογής του προέδρου, ενδεχομένως μια με δύο εβδομάδες, σε κάθε περίπτωση μέσα στο Σεπτέμβριο, κάτι που θα εξεταστεί την Κυριακή. Αρκετοί το βλέπουν θετικά.

Οι διαδικασίες της ΚΕ ολοκληρώνονται νωρίς την Κυριακή το μεσημέρι.

Σημειώνεται ότι μετά τις υποψηφιότητες της Έφης Αχτσιόγλου και του Ευκλείδη Τσακαλώτου για την ηγεσία του κόμματος, υποψηφιότητα κατέθεσαν επίσης ο Στέφανος Τζουμάκας και ο Νίκος Παππάς.

Παράλληλα αναμένεται να συζητηθούν οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και να εξουσιοδοτηθεί η Πολιτική Γραμματεία για τους περαιτέρω χειρισμούς και τις συγκεκριμένες υποψηφιότητες για της περιφέρειες και τους δήμους.

Η συνεδρίαση

Χωρίς την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα συνεδρίασε η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία άνοιξαν τα «χαρτιά» τους οι υποψήφιοι διάδοχοι για την προεδρία του κόμματος. Μετά  την Έφη Αχτσιόγλου και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο , ανακοίνωσαν σήμερα τις υποψηφιότητές τους ο Νίκος Παππάς,  αλλά και ο Στέφανος Τζουμάκας.

Από την πλευρά του, ο Παύλος Πολάκης προχώρησε σε μία κίνηση με στοιχεία σόου – ζήτησε να αλλάξει η διαδικασία της εκλογής και να μετατεθεί η διαδοχή για το Νοέμβριο, μετά από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αιτούμενος παράλληλα να μιλήσει με τους υποψηφίους διαδόχους.

Η ομιλία Αχτσιόγλου

Στην ομιλία της, που είχε χαρακτήρα μανιφέστου, η Έφη Αχτσιόγλου επιχείρησε να ισορροπήσει ανάμεσα στην τάση των προεδρικών και την εσωκομματική αντιπολίτευση της «Ομπρέλας» , ενώ άσκησε κριτική στον Αλέξη Τσίπρα για την προεκλογική τακτική, σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατανόησε την ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας για κυβερνητική σταθερότητα.

Ακόμα, η Έφη Αχτσιόγλου ανέφερε ως αίτια της ήττας την  προεκλογική κακοφωνία, την  επικοινωνιακή υστέρηση αλλά και την  έλλειψη επάρκειας τεχνικού χαρακτήρα, ενώ είπε ότι  η διεύρυνση του κόμματος αξιοποιήθηκε για να χαραχτούν στρεβλές εσωτερικές διαχωριστικές γραμμές. Παράλληλα, χαρακτήρισε και πάλι  άγονη σύγκρουση το δίλημμα «Αριστερά ή Κέντρο».

Η υποψηφιότητα Παππά

«Εκφράζουμε και συσπειρώνουμε όλον τον κόσμο από την αριστερά ως το προοδευτικό κέντρο. Κάθε αναδίπλωσή μας στη «φωλιά» της ριζοσπαστικής αριστεράς και μόνο θα ήταν μεγάλο λάθος» ανέφερε κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ο Νίκος Παππάς, δηλώνοντας επισήμως την υποψηφιότητά του.

«Η περίοδος της απλής αναλογικής έκλεισε. Σε περιβάλλον ενισχυμένης αναλογικής, μόνο παρατάξεις που εκφράζουν ευρύ τόξο δυνάμεων μπορούν να κερδίζουν εκλογές. Αν, λοιπόν, η διακήρυξή μας ήταν μία φορά επίκαιρη όταν τη συνομολογήσαμε, είναι πολλαπλά πιο επίκαιρη τώρα, σε περιβάλλον ενισχυμένης αναλογικής» τόνισε ο κ. Παππάς, υπογραμμίζοντας με νόημα πως «αυτή η παράταξη δεν έχει ιδιοκτήτες και ενοικιαστές, έχει ισότιμους αγωνιστές και αγωνίστριες που ο καθένας και η καθεμιά κουβαλά περήφανα στις αποσκευές του, την πορεία και τους αγώνες του για την πρόοδο και τη δημοκρατία στην πατρίδα μας».

 

Το μανιφέστο Τζουμάκα

Νωρίτερα, ο Στέφανος Τζουμάκας, ο οποίος απέτυχε να εκλεγεί στο νότιο τομέα της Β’ Αθήνας, κατέθεσε υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος. Ο πρώην υπουργός μοίρασε δακτυλογραφημένο «μίνι μανιφέστο» με το οποίο ζητά να δημιουργηθούν συνδικαλιστικές παρατάξεις του κόμματος στους χώρους όπου δρουν  οι πολίτες και οι νέοι, όπως και τη θεσμοθέτηση θέσης αντιπροέδρου στο κόμμα.

Τα στελέχη «πρώτης γραμμής» 

Στις πρώτες σειρές των καθισμάτων στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής βρίσκονται, μεταξύ άλλων, Σωκράτης Φάμελλος, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Παύλος Πολάκης, Διονύσης Τεμπονέρας, Νίκος Παππάς, Όλγα Γεροβασίλη, Θεοδώρα Τζάκρη, Γιώργος Βασιλιάδης, Γιάννης Ραγκούσης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος κ.α.

Στο βήμα ανέβηκε πρώτη η Γραμματέας του κόμματος, Ράνια Σβίγκου,  η οποία είπε ότι η ανοικτή εκλογή του διαδόχου του Αλέξη Τσίπρα προσδιορίζεται για τις αρχές Σεπτεμβρίου, για να προσθέσει ότι τα στελέχη της πρώτης γραμμής πρέπει να δώσουν το παρών στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να δώσει αυτή την εκλογική μάχη «με τους καλύτερους δυνατούς όρους».

Σημειωτέον ότι η σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής αναμένεται να εξουσιοδοτήσει την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, ώστε να ανακοινωθούν τα «χρίσματα» για τις 13 περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους την ερχόμενη Τρίτη.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.