-->
16.10.2021

Τελεσίγραφο Χαρδαλιά το απόγευμα για έξι νησιά: «Τηρήστε τα μέτρα, αλλιώς lockdown»

Τελεσίγραφο σε τουλάχιστον έξι νησιά θα δοθεί κατά την απογευματινή ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας, καθώς η επιδημιολογική κατάσταση που παρουσιάζουν τα τελευταία 24ωρα κρίνεται οριακή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, αναμένεται να παρυσιάσει τα νέα δεδομένα από την εξέλιξη της πανδημίας στα συγκεκριμένα νησιά στα οποία οι δείκτες εξάπλωσης του κορονοϊού ανησυχούν έντονα, ενώ παράλληλα αυξάνεται σημαντικά και η πίεση στο σύστημα Υγείας.

Αναμένεται αρχικά να σημάνει καμπανάκι για τα συγκεκριμένα νησιά προκειμένου να μην χρειαστεί να ενετροποιηθούν έκτακτα περιοριστικά μέτρα τύπου Μυκόνου ή τοπικά lockdown.

Σημειώνεται ότι η ενημέρωση θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Υγείας σήμερα, Πέμπτη 29 Ιουλίου και ώρα 18:00, από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη.

Στην ενημέρωση συμμετέχει και ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Η Τήνος στα «κόκκινα» νησιά μαζί με Ίο και Πάρο – Θετικότητα 4% έως 5,5%

Από 4% – 5,5% κυμαίνεται η θετικότητα στα λεγόμενα και «κόκκινα» νησιά, εξήγησε ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

«Εκεί έχουμε ήδη ένα πρόβλημα», «θα πρέπει να περιοριστεί το φαινόμενο», τόνισε ο κ. Γώγος εξηγώντας ότι εκτός από την Ίο και την Πάρο στα «κόκκινα» νησιά εντάσσεται πλέον και η Τήνος.

Αντίθετα, όπως εξήγησε ο καθηγητής, στην Κρήτη η κατάσταση είναι λίγο καλύτερη και ειδικά στο Ρέθυμνο έχει σταθεροποιηθεί.

Ο καθηγητής τόνισε επίσης ότι απαιτείται να ελεγχθεί η κατάσταση σε αυτά τα νησιά για να μην οδηγηθούν σε περιοριστικά μέτρα όπως αυτά που εφαρμόστηκαν στη Μύκονο.

Πρότεινε σε πρώτη φάση να γίνει μια πολύ καλή ενημέρωση των τοπικών αρχών, προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν οι επιχειρηματίες, οι τουρίστες και οι κάτοικοι.

Συνεδριάζουν οι λοιμωξιολόγοι

Τα νούμερα του τέταρτου κύματος της πανδημίας γίνονται όλο και χειρότερα και αυτό αποτυπώνεται πλέον και στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών που ανεβαίνει σταθερά. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, σύμφωνα με την καταγραφή του ΕΟΔΥ, οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ έφτασαν τους 144, όταν πριν από μια εβδομάδα ήταν 125.

Η διάμεση ηλικία των διασωληνωμένων είναι τα 65 έτη, ενώ οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας ανέβηκαν κι άλλο, φτάνοντας τις 196 (ημερήσια μεταβολή +28.1%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 167 ασθενείς και η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 41 έτη.

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα δεδομένα που τίθενται επί τάπητος στη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων, σήμερα. Οι ειδικοί δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την αύξηση και των νοσηλειών και των ασθενών στις ΜΕΘ, αλλά και για την εξάπλωση της διασποράς, κυρίως στα νησιά με υψηλή τουριστική κίνηση – η οποία μάλιστα όπως είναι αναμενόμενο θα κορυφωθεί τον Αύγουστο.

Δεν αποκλείουν να υπάρξουν περαιτέρω παρεμβάσεις. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, επειδή πρόκειται για προορισμούς με υγειονομικές υποδομές, δεν αποκλείεται και η επιστροφή των εκδρομέων να γίνεται με αρνητικό rapid test ή μοριακό έλεγχο.

Συστάσεις στους πολίτες των νησιών του βορείου Αιγαίου

Σε κοινή δήλωση-έκκληση προς τους κατοίκους των νησιών του βορείου Αιγαίου, λόγω του νέου κύματος της πανδημίας και τη σημαντικά ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρούνται το τελευταίο χρονικό διάστημα στα νησιά, προέβησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Βορείου Αιγαίου, Παντελής Βρουλής και ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Βορείου Αιγαίου, υποστράτηγος Ελευθέριος Ντουρουντούς.

Σύμφωνα με αυτήν, θεωρούνται αναγκαία τα ακόλουθα:

1. Να καταβληθεί, προς αποφυγή του συνωστισμού και όπου αυτό είναι εφικτό, κάθε δυνατή προσπάθεια για μείωση των πολιτιστικών εκδηλώσεων που έχουν προγραμματισθεί να πραγματοποιηθούν μέχρι την 15η Αυγούστου από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης της και τους λοιπούς πολιτιστικούς συλλόγους. Σε αντίθετη περίπτωση, η ακριβής τήρηση των προβλεπόμενων από τις σχετικές Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις μέτρων αποφυγής της διασποράς του κορονοϊού θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

2. Συνεχής και αδιάλειπτη διενέργεια ελέγχων από την Ελληνική Αστυνομία σε όλους τους χώρους όπου διαπιστώνεται συνωστισμός.

3. Συστηματική εφαρμογή από την Ελληνική Αστυνομία του μέτρου επιτήρησης του κατ’ οίκον περιορισμού των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και των στενών επαφών αυτών, προς αποφυγή περαιτέρω διασποράς της νόσου.

Διαβάστε επίσης