-->
06.02.2023

Τελικά, μετά από διαφωνίες και… διαβουλεύσεις ο ΣΥΡΙΖΑ λέει «ναι» στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Τελικά μετά από διαβουλεύσεις και διαφωνίες, ο ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται να υπερψηφίσει τα πρωτόκολλα ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ επισήμανε ο αρμόδιος τομεάρχης του κόμματος Γιώργος Κατρούγκαλος στην ομιλία του κατά τη σχετική συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων. Η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, εκτός απροόπτου στις 15 Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε την αντίθεση του κόμματός του στην προοπτική ένταξης της Γεωργίας, της Μολδαβίας και της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ (αν και τάχθηκε υπέρ της ένταξής τους στην Ε.Ε.), ωστόσο τόνισε ότι «η περίπτωση Σουηδίας και Φινλανδίας είναι διαφορετική».

Σημείωσε ότι «οι περιπτώσεις Σουηδίας και Φινλανδίας είναι σαφώς διακριτές από αυτές που προανέφερα –Ουκρανίας, Γεωργίας, Μολδαβίας– ως προς την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, γιατί αποτελούν μία αμυντική αντίδραση αυτών των χωρών στο μείζον γεγονός του πολέμου και της ρωσικής εισβολής».

Σημειώνεται, όπως είχε αποκαλύψει το 15minutes.gr, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε κατορθώσει την περασμένη Τρίτη, να συμφωνήσει για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Η ηγεσία του κόμματος εισηγήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει «ναι», ωστόσο αντέδρασαν αρκετά στελέχη:
-Ο Νίκος Φίλης, για παράδειγμα, τάχθηκε υπέρ του «όχι», θέση που υποστήριξε και ο Πάνος Λάμπρου, με το ερώτημα να είναι εάν συμφωνεί με τους δυο το σύνολο των «53».
-Ο Νίκος Μπίστης, επίσης, έκανε την έκπληξη και υποστήριξε το «όχι»!
Και άλλα στελέχη, όμως, εξέφρασαν αμφιβολίες για το «ναι» και αντιπρότειναν «παρόν».


Διαβάστε επίσης