-->
28.09.2023

Το σχέδιο της Κομισιόν για το πλαφόν στο φυσικό αέριο – Τα 5 σημεία

Η Κομισιόν εξετάζει το ενδεχόμενο να προτείνει ανώτατο όριο τιμών φυσικού αερίου μέσα από την ενεργοποίηση του λεγόμενου μηχανισμού διόρθωσης της αγοράς.

Στόχος του συγκεκριμένου μέτρου είναι να συμβάλει στον περιορισμό μιας πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης και να ικανοποιήσει τα αιτήματα των κυβερνήσεων που ζητούν τη δημιουργία του συγκεκριμένου μηχανισμού που θα συγκρατήσει τις τιμές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, oι ακριβείς παράμετροι για την ενεργοποίηση του μηχανισμού διόρθωσης της αγοράς στο σύστημα αναφοράς TTF θα καθοριστούν εκ των προτέρων για να αποφευχθούν οι χρονοβόρες διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Aυτό αναφέρει το έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Κομισιόν προσπαθεί να βρει έναν τρόπο να περιορίσει τις τιμές αποφεύγοντας ταυτόχρονα τους κινδύνους για την ασφάλεια του εφοδιασμού, ύστερα και από την έκκληση και των ηγετών της ΕΕ για μια σχετική πρόταση μέτρων, μεταξύ αυτών και ενός προσωρινού «δυναμικού ορίου τιμών».

Το ανώτατο όριο θα ενεργοποιείται εάν η βάση τιμών TTF (ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου) φθάσει σε ένα προκαθορισμένο επίπεδο και εάν η αύξηση της τιμής δεν αντιστοιχεί σε παρόμοια αύξηση σε επίπεδο παγκόσμιας αγοράς, σύμφωνα με το έγγραφο που είδε το Bloomberg.

Ο μηχανισμός για το ανώτατο όριο τιμών στο φυσικό αέριο

Η πρόταση που πρόκειται να συζητηθεί από εκπροσώπους των κυβερνήσεων των κρατών μελών σήμερα, Τετάρτη περιλαμβάνει τα εξής:

  • Ένα σταθερό ανώτατο όριο που θα επανεξετάζεται κάθε μήνα και θα απενεργοποιείται εάν οι όροι ενεργοποίησης δεν ισχύουν πλέον.
  • Δύο είναι οι παράγοντες ενεργοποίησης του πλαφόν: Oι τιμές TTF του επόμενου μήνα θα ξεπερνούν ένα ορισμένο επίπεδο και η διαφορά μεταξύ του spot TTF και ενός καλαθιού spot τιμών LNG είναι πάνω από ένα προκαθορισμένο επίπεδο, για χρονικό διάστημα που δεν έχει ακόμη καθοριστεί.
  • Καμία κάλυψη των εξωχρηματιστηριακών συμφωνιών, καθώς δεν μπορούν να παρακολουθούνται αποτελεσματικά.
  • Καμία καθυστέρηση μεταξύ της αύξησης των τιμών και της ενεργοποίησης του μηχανισμού ώστε να διασφαλίζεται άμεσο αποτέλεσμα.
  • Εφαρμογή για περιορισμένη περίοδο ενός έτους.


Διαβάστε επίσης