Search
Close this search box.
Search

Βόλος: Παρέμβαση Αρείου Πάγου για τα νεκρά ψάρια – Τι ζητά η εισαγγελέας

Πριν 3 εβδομάδες
Βόλο νεκρά ψάρια

Κατεπείγουσα έρευνα για τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό με προφανείς συνέπειες στο περιβάλλον, τη δημόσια ζωή και την οικονομία διέταξε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη.

Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός με έγγραφό της προς την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βόλου ζητά να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες για την εφιαλτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί προς κάθε κατεύθυνση.

Μεταξύ άλλων ζητά να διερευνηθεί, αν έπρεπε και για ποιο λόγο ήταν ανοικτό το θυρόφραγμα που οδηγεί στην σήραγγα, η οποία αποτελεί τη μοναδική διέξοδο για τα νερά όλης της πεδιάδας της Λάρισας-Κάρλας στον Παγασητικό, και γενικά πώς ρυθμίζεται ο τρόπος λειτουργίας της σήραγγας αυτής.

Να διερευνηθεί περαιτέρω ποιοι έλαβαν την απόφαση για την άρδευση της ως άνω πεδιάδας, με τον τρόπο που έγινε, και εάν στάθμισαν ή όχι τον κίνδυνο για τον Παγασητικό από τη συνεχή ροή της Κάρλας σ’ αυτόν.

Υπενθυμίζεται ότι η θλιβερή κατάσταση στη Μαγνησία και ειδικότερα στον Βόλο με τα εκατομμύρια νεκρά ψάρια που έφτασαν από την λίμνη Κάρλα στον Παγασητικό μετά το καταστροφικό πέρασμα του Daniel πριν από περίπου έναν χρόνο, που έχει κάνει τον γύρο του κόσμου με ρεπορτάζ στα διεθνή μέσα προκαλεί έντονη δυσφορία, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία, ενώ παράλληλα βάζει ταφόπλακα στον τουρισμό με επαγγελματίες και τους ξενοδόχους να ετοιμάζονται για αγωγές και μηνύσεις.

Την ίδια ώρα αρμόδιοι φορείς (υπουργεία, Περιφέρεια Θεσσαλίας, ΟΛΒ και Δήμος) βρίσκονται σε ένα γαϊτανάκι ευθυνών και αλληλοκατηγοριών.

Ολόκληρη η παραγγελία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για την υπόθεση αυτή έχει ως εξής:
Ενόψει της εφιαλτικής εικόνας με τόνους νεκρών ψαριών της λίμνης Κάρλας στον Παγασητικό, και με προφανείς τις δυσμενέστατες επιπτώσεις στο περιβάλλον, στη δημόσια υγεία και στην οικονομική ζωή του νομού, παρακαλούμε να διενεργήσετε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθεί, εκτός των άλλων, αν έπρεπε και για ποιο λόγο ήταν ανοικτό το θυρόφραγμα που οδηγεί στην σήραγγα, η οποία αποτελεί τη μοναδική διέξοδο για τα νερά όλης της πεδιάδας της Λάρισας-Κάρλας στον Παγασητικό, και γενικά πώς ρυθμίζεται ο τρόπος λειτουργίας της σήραγγας αυτής.

Να διερευνηθεί περαιτέρω ποιοι έλαβαν την απόφαση για την άρδευση της ως άνω πεδιάδας, με τον τρόπο που έγινε, και εάν στάθμισαν ή όχι τον κίνδυνο για τον Παγασητικό από τη συνεχή ροή της Κάρλας σ’ αυτόν.

Να ελεγχθεί επίσης αν το θυρόφραγμα έπρεπε να κλείσει σε προγενέστερο χρόνο, μόλις δηλ. εμφανίστηκαν νεκρά ψάρια στον Παγασητικό ή ακόμη και προγενέστερα, ενόψει της χαμηλής στάθμης του νερού στην Κάρλα.

Να διερευνηθεί επί πλέον αν υπάρχει και ποιο είναι το εγκεκριμένο σχέδιο αποστράγγισης νερού από τη λίμνη Κάρλα, καθώς επίσης ποιος έδωσε την εντολή ταφής νεκρών ψαριών στο χείμαρρο Ξηριά (δείτε και την αναφορά στη συνέντευξη τύπου του Περιφερειάρχη και της Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και του προέδρου του Οργανισμού Λιμένος Βόλου την 27-8-2024, συνημμένο σχετικό δημοσίευμα του thessaliatv, σε εργολαβία για τη συλλογή των ψαριών από τη γέφυρα Διμηνίου και πάνω και σε δίχτυ του Λιμεναρχείου στον Ξηριά).

Να ενημερωθούμε σχετικά.

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου,

Γεωργία Ευθ. Αδειλίνη

 

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.