-->
21.02.2024

Ζέρβας: Στόχος η διεθνής αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων

Με την επέτειο της γενοκτονίας των ποντίων ξεκίνησε την τοποθέτησή του στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.
«Την 19η Μαΐου, όπως κάθε χρόνο, τιμούμε την τραγική αυτή επέτειο που έχει σημαδέψει την ελληνική ιστορία, τον αφανισμό περίπου 350.00 ψυχών και τον ξεριζωμό ενός ακμάζοντος, ζωντανού και δημιουργικού πληθυσμού από την πατρίδα του», ανέφερε αρχικά ο κ. Ζέρβας.

«Φέτος, 102 χρόνια, πάνω από έναν αιώνα μετά από εκείνα τα γεγονότα, για λόγους που έχουν να κάνουν με τις παγκόσμιες εξελίξεις ,έχουμε ακόμα πιο ισχυρό το εθνικό καθήκον, όχι απλά να τιμήσουμε την ημέρα αυτή, αλλά να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπάνω. Κοινός στόχος των Ελλήνων, των απανταχού Ποντίων, πρέπει να είναι η διεθνής αναγνώριση της γενοκτονίας», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι «μόνο τότε και μόνο με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξει δικαίωση. Μόνο τότε θα γίνει αντιληπτή σε όλα τα μήκη, σε όλα τα πλάτη της γης, η θηριωδία που υπέστη ένα τόσο σημαντικό κομμάτι του ελληνισμού και θα περιβληθεί με την ιστορική απαξία που του αρμόζει ο θύτης αυτής της τραγωδίας που δεν είναι άλλος από την γείτονα χώρα της Τουρκίας».

Όπως είπε στη συνέχεια ο κ. Ζέρβας, υπήρξε μία από τις πρώτες γενοκτονίες του 21ου αιώνα και με παράδειγμα τον αντίστοιχο αγώνα των «φίλων Αρμενίων, που με τόση επιμονή, με αγώνες, μέσα από πολλές δοκιμασίες και προσπάθειες κατάφεραν, προ ολίγον εβδομάδων, να πετύχουν την αναγνώριση της δικής τους γενοκτονίας από τον πρόεδρο της Αμερικής, γεγονός αναμφίβολα βαρύνουσας σημασίας».

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης τόνισε ότι η πόλη είναι συνδεδεμένη με την προσφυγιά, σέβεται και τιμά την προσφορά αυτών των πληθυσμών που εκτοπίστηκαν και βρήκαν νέα στέγη στην Ελλάδα, στέλνωντας το δικό του μήνυμα: Οι Έλληνες του Πόντου με τη δική τους κληρονομιά, την εργατικότητά τους, το πείσμα και την υπομονή τους, το χαραγμένο αντιστασιακό τους ήθος, συνέβαλαν καθοριστικά στην ανόρθωση της χώρας μας, της πατρίδας μας. Είναι αναπόσπαστο τμήμα της Ελλάδας, αναπόσπαστο τμήμα του ελληνισμού και ως τέτοιο το αντιμετωπίζουμε το ζήτημα της γενοκτονίας. Καλώ όλους τους Έλληνες ποντιακής καταγωγής να οργανωθούν, να ενωθούν, να εντείνουν τις προσπάθειες μαζί με όλους του υπόλοιπους Έλληνες. Να μην αφήσουν το πέρασμα του χρόνου να αφομοιώσει αυτή τη προσπάθεια. Ο δήμος Θεσσαλονίκης είναι και θα είναι δίπλα στον αγώνα αυτό, κρατώντας ζωντανά την μνήμη, αναλαμβάνοντας το καθήκον που μας αναλογεί», υπογράμμισε ο κ. Ζέρβας.Διαβάστε επίσης