-->
03.12.2023

Γκρίνια στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η ολοκλήρωσή της καθώς, αρκετοί είναι αυτοί που αντιδρούν στα μέτρα του νέου πολυνομοσχεδίου. ΕΝΦΙΑ, 100 δόσεις, ανείσπρακτα ενοίκια, αυστηροποίηση ποινών, οι λόγοι για τα παράπονα που άκουσε ο Τρύφων Αλεξιάδης μια και ο Αλέξης Τσίπρας απουσίαζε.

Οι βουλευτές των αστικών κέντρων εξέφρασαν ενστάσεις για την διατήρηση της επιβολής του ΕΝΦΙΑ, οι βουλευτές της περιφέρειας αντέδρασαν για το ασφαλιστικό των αγροτών, τις συντάξεις του ΟΓΑ, ενώ όλοι διαμαρτυρήθηκαν  για τις τροποποιήσεις τις 100 δόσεις.

Η είδηση είναι ότι το Υπουργείο φαίνεται να επανεξετάζει τα δεδομένα για να μην χάσουν την ρύθμιση όσο το δυνατόν περισσότεροι.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες:

  • Για ανείσπρακτα ενοίκια

Οι βουλευτές ζητούν να επαναξεταστεί το θέμα της φορολόγησης των ανείσπρακτων ενοικίων

Ο κ. Αλεξιάδης δεσμεύτηκε να το επανεξετάσει.

  • Για τις 100 δόσεις

Επανεξετάζουμε με βάση την περιουσιακή κατάσταση του πολίτη που με βάση την ρύθμιση έχει λιγότερες δόσεις από τις 100.

Ο κ. Αλεξιάδης τόνισε πάντως πως πρόκειται για τα πιο επιτυχημένα μέτρα που έχει φέρει η κυβέρνηση και έχει φέρει έσοδα καθώς έχουν ενταχθεί πολλοί. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι πολλοί είναι εκείνοι που κινδυνεύουν να χάσουν την ευνοϊκή ρύθμιση και υποσχέθηκε πως το υπουργείο συζητά το πώς δεν θα συμβεί αυτό.

  • Μείωση των ποινών φοροδιαφυγής

Οι βουλευτές ρώτησαν τον υπουργό αν αυξάνονται τα πρόστιμα για την φοροδιαφυγή.

Ο Τρ. Αλεξιάδης ενημέρεσε ότι αυστηροποιούνται οι ποινές για φοροδιαφυγή και λαθρεμπόριο. «Διαρκώς αναζητούνται τρόποι να αυξηθεί η εισπραξιμότητα των φόρων. Οταν βάζεις πρόστιμα δεν μπορείς να εισπράξεις».

Τότε οι βουλευτές ζήτησανα να μειωθούν τα πρόστιμα σε όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα και να αυξηθούν περαιτέρω σε μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής.

  • Υπήρξε καθολική διαμαρτυρία για τον ΕΝΦΙΑ από βουλευτές.

«Είναι στη συμφωνία του καλοκαιριού. Εχουμε υποσχεθεί ότι όταν γίνει περιουσιολόγιο και έχουν αυξηθεί τα έσοδα, θα τον αντικαταστήσουμε» απάντησε ο κ. Αλεξιάδης.

  • Παλλινοστούντες

Οπως ενημέρωσαν οι υπουργοί, οι παλλινοστούντες υπολογίζονται σε 30.000 και το αρμόδιο υπουργείο μελετά το ενδεχόμενο, αφού καταργήθηκε η σύνταξή τους, να τους χορηγείται προνοιακό επίδομα.

Εξηγήσεις στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έδωσαν οι υπουργοί Τρύφων Αλεξιάδης, Πάνος Σκουρλέτης, Γιάννης Δραγασάκης, Γιώργος Χουλιαράκης, ο γ.γ. του υπουργικού συμβουλίου Μιχάλης Καλογήρου και ο γ.γ Κοινωνικών Ασφαλίσεων Πέτρος Πετρόπουλος.

Κατά την ενημέρωση από τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αναστάσιο Πετρόπουλο, σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, το κλίμα στην ΚΟ ήταν ιδιαιτέρως βαρύ. Οι βουλευτές ανέφεραν παραδείγματα υποπεριπτώσεων, για τα οποία ζητούσαν να υπάρξουν αλλαγές. Ο κ. Πετρόπουλος δεσμεύτηκε να επανεξετάσει τα θέματα αυτά, στη μεγάλη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού που έρχεται τον Νοέμβριο.Διαβάστε επίσης