Search
Close this search box.
Search

Κινδυνεύουν να χαθούν 226,8 εκατομμυρία ευρώ από τη φορολόγηση των VLTs του ΟΠΑΠ

Πριν 10 έτη

Αυξάνει ο κίνδυνος απώλειας των 226,8 εκατομμυρίων ευρώ που έχει προϋπολογίσει η κυβέρνηση να εισπράξει από τη φορολόγηση των VLTs του ΟΠΑΠ με βάση το τρίτο μνημόνιο. Παράγοντες της αγοράς τυχερών παιγνίων υποστηρίζουν πως τα 226,8 εκατομμύρια θα έχουν την ίδια τύχη με τα 35 εκατομμύρια ευρώ που υπολογίζονταν για το 2015 και τα οποία είχαν συμφωνηθεί με τους δανειστές, αλλά ποτέ δεν εισπράχθηκαν καθώς το project πάγωσε από τον ΟΠΑΠ εξαιτίας του νέου κανονισμού που έθεσε σε εφαρμογή η ΕΕΕΠ εισάγοντας πρωτοφανείς περιορισμούς.

Τα έσοδα από τα VLTs μένουν στα αζήτητα, την ίδια στιγμή που περνούν επίπονα φορολογικά μέτρα από τη Βουλή και ενώ οι δανειστές της χώρας πιέζουν για πιστή εφαρμογή των συμφωνηθέντων. Γι’ αυτό τον λόγο εκφράζονται και ανησυχίες από το οικονομικό επιτελείο, που θα κληθεί να λάβει πρόσθετα μέτρα σε περίπτωση οριστικού ναυαγίου.opap

Έχοντας καταβάλει το ποσό των 560 εκατ. ευρώ για την αποκλειστική χρήση για 10 χρόνια 35.000 παιγνιομηχανημάτων (VLTs), ο OΠΑΠ ήταν καθόλα έτοιμος να εγκαινιάσει την λειτουργία τους στα τέλη Ιουνίου, όταν η ΕΕΕΠ ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την αλλαγή του Κανονισμού λειτουργίας τέσσερις ημέρες πριν την επίσημη έναρξη.

Η ΕΕΕΠ, με επικεφαλής τον πρόεδρό της κ. Αντώνη Στεργιώτη, οδήγησε τον OΠΑΠ στην αναστολή της λειτουργίας των VLTs, καθώς εισήγαγε αναίτια, απροειδοποίητα και χωρίς καμία διαβούλευση τον νέο κανονισμό, ο οποίος σύμφωνα με τον OΠΑΠ περιέχει πρωτοφανείς περιορισμούς και απαιτήσεις που αντιβαίνουν πλήρως τις βέλτιστες πρακτικές διεθνώς.

Ο νέος κανονισμός, εκτός από τη μεγάλη ζημία που προκαλεί στα έσοδα του Δημοσίου, ουσιαστικά επιτρέπει τη συνέχιση της ασυδοσίας που επικρατεί στον χώρο του παράνομου τζόγου και αποτελεί ανοιχτή πληγή όχι μόνο για την οικονομία αλλά και για την κοινωνία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς παιγνίων, το νέο πλαίσιο με τον τρόπο που εισήχθη καθώς και όσα περιλαμβάνει όχι απλά διατηρεί τους παίκτες στον παράνομο τζόγο, αλλά και τον γιγαντώνει. Ήδη ο παράνομος τζόγος των ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών στη χώρα μας ξεπερνά τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Επίσης σημαντικότατη είναι η ζημία που έχουν υποστεί επενδυτές και πράκτορες του ΟΠΑΠ οι οποίοι κατά δεκάδες προσέφυγαν στη δικαιοσύνη καταθέτοντας αγωγές κατά του Αντώνη Στεργιώτη.

Η ζημία που προκαλείται στο σύνολο της οικονομίας είναι σαφώς μεγαλύτερη, αν συνυπολογισθούν οι περισσότερες από 10.000 θέσεις εργασίας που χάνονται, οι απώλειες για την αγορά ακινήτων καθώς και για τον κατασκευαστικό κλάδο.stergiotis-2

Η υπονόμευση της συμφωνίας για τη λειτουργία των VLTs ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο, με την απόφαση του τέως υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη να διορίσει πρόεδρο της ανεξάρτητης Αρχής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων τον «κολλητό» του Αντώνη Στεργιώτη.

Ο κ. Στεργιώτης άμεσα διόρισε στην Επιτροπή φίλους και πρώην συνεργάτες του, όπως ο δικηγόρος κ. Δημήτρης Παναγέας με τον οποίο θήτευσαν μαζί στο καζίνο Λουτρακίου.

Ο κ. Παναγέας τοποθετήθηκε στην τριμελή επιτροπή που ελέγχει τον ΟΠΑΠ παρά το γεγονός ότι υπήρξε νομικός σύμβουλος του Οργανισμού επί θητείας Χρήστου Χατζηεμμανουήλ και διεκδικεί από τον ΟΠΑΠ 3 εκατ. ευρώ δικαστικώς καθώς και την επαναπρόσληψή του στον Οργανισμό.

Ο θόρυβος που προκλήθηκε, οδήγησε σε παραίτηση τον κ. Παναγέα από την Τριμελή Επιτροπή Ελέγχου του OΠΑΠ.

Ωστόσο, σύμφωνα έγκυρες με πληροφορίες, ο κ. Στεργιώτης κρατά κοντά του τον κ. Παναγέα σε θέση νομικού συμβούλου.vlts

Τι υποστηρίζει η ΕΕΕΠ

Πριν λίγες ημερες, με μια μακροσκελή ανακοίνωση η διοίκηση της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) επιχειρεί να απαντήσει, με καθυστέρηση μηνών, στις καταγγελίες για όσα συμβαίνουν με τον κανονισμό των παιχνιδομηχανών (VLTs) που έχουν οδηγήσει στην αναστολή της επένδυσης από τον ΟΠΑΠ.

Στη γενικού περιεχομένου δισέλιδη ανακοίνωση η διοίκηση της ΕΕΕΠ επικεντρώνεται μόνο σε ορισμένα σημεία των αλλαγών του κανονισμού λειτουργίας των VLTs. Παραλείπει να αναφέρει πως η αιφνιδιαστική αλλαγή του κανονισμού, μόλις λίγες ημέρες πριν την έναρξη λειτουργίας των παιχνιδομηχανών, τίναξε στον αέρα την επένδυση. Τα τεχνολογικά συστήματα του ΟΠΑΠ ήταν αδύνατο να ανταποκριθούν μέσα στο περιορισμένο χρονικό διάστημα στις απαιτήσεις του νέου κανονισμού. Στην ουσία γνώριζε πως η επένδυση θα ανασταλεί, όπως και τελικά συνέβη.

Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι πως η διοίκηση του κ. Αντώνη Στεργιώτη δεν αναφέρει ούτε λέξη στην ανακοίνωση για τις καταγγελίες περί διορισμού φίλων και πρώην συνεργατών του σε κρίσιμες θέσεις (όπως η Τριμελής Επιτροπή Ελέγχου του ΟΠΑΠ) όταν είναι γνωστό πως τα συγκεκριμένα στελέχη διεκδικούν δικαστικά κάποια εκατομμύρια ευρώ από τον οργανισμό.

Στην Ε.Ε.Ε.Π., ενώ εμφανίζονται να ενδιαφέρονται διακαώς για την πάταξη της φοροδιαφυγής, παραλείπουν να αναφέρουν πως η νόμιμη δραστηριότητα των VLTs, σύμφωνα με μελέτες, θα οδηγούσε στον περιορισμό του παράνομου στοιχηματισμού από τον οποίο το ελληνικό δημόσιο χάνει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Μάλιστα, στους παράνομους χώρους λειτουργίας VLTs, οι παίκτες μπαίνουν χωρίς κάρτα, χωρίς να δίνουν το ΑΦΜ και χωρίς κάποιους από τους άλλους περιορισμούς που στην ουσία καθιστούν μη αποδοτική την επένδυση στις νόμιμες παιχνιδομηχανές.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.