-->
18.01.2021

Οι λευκές κουρτίνες κρύβουν τα ψηφιδωτά και τις τοιχογραφίες στην Αγία Σοφία

Η Αγία Σοφία είναι έτοιμη για την πρώτη μουσουλμανική προσευχή σήμερα, μετά από 86 χρόνια, δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας της Κωνσταντινούπολης, Αλί Γιερλικάγια, ενώ ο Αλί Ερμπάς, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet) ανακοίνωσε τον διορισμό τριών ιμάμηδων και πέντε μουεζίνιδων για το «τέμενος Αγία Σοφία».

Στο μεταξύ τουρκικές ιστοσελίδες δημοσιεύουν φωτογραφίες από το εσωτερικό της Αγίας Σοφίας με τις κουρτίνες που θα χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν τα ψηφιδωτά και τις τοιχογραφίες στη διάρκεια της προσευχής.

Τα μωσαϊκά της Θεοτόκου και του Γαβριήλ, 6,5 και 7,5 μέτρα αντίστοιχα, θα κρύβονται και θα αποκαλύπτονται με κουρτίνες για ένα λεπτό το καθένα. Η αρχική ιδέα να χρησιμοποιηθούν λέιζερ εγκαταλείφθηκε τελικά.

Ο ομφαλός, το ιερότερο σημείο του ναού, θα κρυφτεί με ένα χαλί προσευχής. Ωστόσο για να προληφθούν ενδεχόμενες ζημιές θα υπάρξουν δύο στρώματα τσόχας κάτω από το χαλί. Τα χαλιά, που θα χρησιμοποιηθούν στην Αγία Σοφία παράγονται στη δυτική επαρχία Μανίσας, σε ένα από τα πρώτα εργαστήρια της χώρας. Φτιαγμένα 100% από ντόπιο μαλλί, τα πράσινα χαλιά φέρουν οθωμανικές αναπαραστάσεις.

Το κτίριο αναμένεται να υποδεχθεί 1.000 ώς 1.500 άτομα. Την προσευχή θα πει ο Αλί Ερμπάς. Παρά τον συνωστισμό, πάντως, θα τηρηθούν τα μέτρα προφύλαξης από τον κορωνοϊό, με την υποχρεωτική χρήση μάσκας, απολυμαντικών και τη διανομή ατομικών χαλιών προσευχής στους πιστούς.


Διαβάστε επίσης