Search
Close this search box.
Search

Άρχισαν τα αντίποινα οι Γάλλοι – Μαχητικά αεροσκάφη σφυροκοπούν το ISIS στη Συρία (εικόνες & video)

Πριν 9 έτη

O Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, δίχως καθυστέρηση, λίγα μόλις 24ωρα μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι, εφαρμόζει όλα όσα υποσχέθηκε για άμεση και αμείλικτη απάντηση της Γαλλίας στους τζιχαντιστές του ISIS.

 Η περιοχή όπου επιχειρούν τα Γαλλικά μαχητικά:

raka10

Όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία, από νωρίς το βράδυ της Κυριακής έχει ξεκινήσει μία μεγάλη επιχείρηση της γαλλικής αεροπορίας, που δραστηριοποιείται ήδη στη Συρία, η οποία, ενισχυμένη από χθες με άλλα δέκα Γαλλικά Mirage, βομβαρδίζει ανελέητα θέσεις των τζιχαντιστών στην πόλη Ράκα, που αποτελεί το προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από στρατιωτικές πηγές της Γαλλίας, οι μέχρι στιγμής επιθέσεις είχαν ως αποτέλεσμα τη ρίψη τουλάχιστον 20 βομβών και την επίθεση σε 30 επιλεγμένους στόχους υψηλής σημασίας μέσα και στα περίχωρα της πόλης.111

«Ο πρώτος στόχος που καταστράφηκε χρησιμοποιούνταν από το Νταές (σ.σ. το ακρωνύμιο του ΙΚ στα αραβικά) ως κέντρο διοίκησης, κέντρο στρατολόγησης τζιχαντιστών και αποθήκη όπλων και πυρομαχικών. Ο δεύτερος στόχος στέγαζε ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης τρομοκρατών» ανέφερε στην ανακοίνωσή του το γαλλικό υπουργείο.raka

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για συνέχιση των επιθέσεων κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά και τις επόμενες ημέρες, ενώ είναι σίγουρο ότι θα εντατικοποιηθούν με τη συνδρομή και των Αμερικανών, κατόπιν της κοινής απόφασης που πήραν σήμερα το πρωί σε τηλεφωνική τους επικοινωνία ο Ομπάμα με τον Ολάντ για ενίσχυση των στρατιωτικών τους δεσμών στην περιοχή και την καταστροφή του ISIS.

Η επίθεση έγινε με την συνεργασία των ΗΠΑ και αφετηρία ήταν τα αεροδρόμια της Ιορδανίας και των Αραβικών Εμιράτων όπου εδρεύουν τα γαλλικά αεροπλάνα.

Από την πλευρά του, Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, όπως δεσμέυτηκε κάνει πράξη τα λεγόμενά του για να εξασθενήσει τη δράση του Ισλαμικού κράτους στη Συρία και να αποτραπούν νέες τρομοκρατικές επιθέσεις όπως αυτή στο Παρίσι.
Μιλώντας την Κυριακή, στη σύνοδο των ηγετών των G20 ο αμερικανός πρόεδρος περιέγραψε την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι ως «επίθεση κατά του πολιτισμένου κόσμου» και δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ θα εργαστούν μαζί με τη Γαλλία για να χτυπήσουν αυτούς που ευθύνονται για την τραγωδία».
Όπως αναφέρει το Reuters, η διήμερη σύνοδος των G20 στην Αττάλεια της Τουρκίας, πραγματοποιείται μόλις 500 χλμ μακριά από τα συριακά σύνορά.obama_erdogan
Στη συνάντησή του με τον τούρκο πρόεδρο Erdogan ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι «οι ουρανοί έχουν πλέον σκοτεινιάσει από την τρομερή επίθεση που συνέβη στο Παρίσι» και δεσμεύτηκε για μια ακόμη φορά « οι ΗΠΑ, σε συνεργασία και με άλλα κράτη, να καταφέρουν να φέρουν μια ειρηνευτική συμφωνία στη Συρία ώστε να σταματήσει ο πόνος και η βία που χτύπησε το Παρίσι, την Άγκυρα ή οποιοδήποτε άλλο μέρος του πλανήτη».
Σύμφωνα με το Reuters τόσο ο αμερικανός πρόεδρος όσο και οι δυτικού του σύμμαχοι καλούνται πλέον να αποφασίσουν για το πώς θα απαντήσουν στην επίθεση του Ισλαμικού Κράτους.
Η Ουάσιγκτον φέρεται ωστόσο έτοιμη να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε κάλεσμα της Γαλλίας για επιθέσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ.isis1
«Έχουμε την πεποίθηση ότι τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, σε συνεργασία με τη Γαλλία θα πραγματοποιήσουμε επιθέσεις και χτυπήματα κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ ώστε να καταστήσουμε σαφές σε αυτούς τους τρομοκράτες ότι δεν είναι πλέον ασφαλής» τόνισε ο υφυπουργός Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Ben Rhodes σε συνέντευξη του στο NBC.
Τόνισε μάλιστα οι «οι ΗΠΑ περιμένουν από την ΕΕ και τη Ρωσία να συνδράμουν σε αυτές τις επιθέσεις».

Τι είπε η Μέρκελ 

«Οι 20 ισχυρότερες χώρες παγκοσμίως στέκονται ενωμένες απέναντι σε οποιαδήποτε στρατιωτική απειλή» δήλωσε η Καγκελάριος της Γερμανίας, A. Merkel από την Αττάλεια της Τουρκίας στη Σύνοδο των G20.
Η γερμανίδα καγκελάριος, που δέχεται σκληρές επιθέσεις ακόμη και από το εσωτερικό του κόμματός της για την πολιτική που ακολουθεί στο προσφυγικό, έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα προς τους τρομοκράτες λέγοντας τους ότι «είμαστε όλοι ενωμένοι».
Η A. Merkel υπογράμμισε ότι οι επιθέσεις στο Παρίσι αποτελούν το κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα των G20 στην Αττάλεια, λέγοντας ότι «η ισχυροποίηση των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης συνιστά ύψιστη προτεραιότητα για την Γερμανία».

Στο μεταξύ, οι ηγέτες της Ομάδας των Είκοσι (G20), λίγο μετά τις 16:30, τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι και την Άγκυρα.
Ο Γάλλος πρόεδρος F. Hollande δεν είναι παρών.paris terror attacks

Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι και την Άγκυρα, τήρησαν οι ηγέτες της Ομάδας των Είκοσι (G20), λίγο μετά τις 16:30.
Ο Τούρκος πρόεδρος, R. Erdogan, κάλεσε όλους να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή «γι’ αυτούς που έχασαν τη ζωή τους στις τρομοκρατικές επιθέσεις, ιδιαίτερα στην Άγκυρα και το Παρίσι».
Σημειώνεται ότι “από τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι έχαναν τη ζωή τους 129 άτομα, ενώ την 10η Οκτωβρίου στην Άγκυρα οι νεκροί έφτασαν τους 102.
Πάνω από 12.000 τούρκοι αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός στην πόλη Αττάλεια των τουρκικών παραλίων. Στην ίδια την Αττάλεια συνελήφθησαν πριν από είκοσι μέρες υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους.
Για τον αμερικανό πρόεδρο Barak Obama και τον ρώσο ομόλογό του Vladimir Putin η Σύνοδος αποτελεί ένα πλαίσιο, όπου από κοινού με την Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία θα επιχειρήσουν να βρουν μια στρατηγική για τη Συρία.
Η Τουρκία, η οποία έχει υποδεχθεί 2.000.000 πρόσφυγες από τη Συρία, θα επιχειρήσει να παίξει μεσολαβητικό ρόλο ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.