Search
Close this search box.
Search

Ο Τσίπρας στέλνει στα δικαστήρια τη Σαββαΐδου – Όλο το παρασκήνιο

Πριν 9 έτη

Κατηγορούμενη για το κακούργημα της απόπειρας απιστίας στην υπηρεσία με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου είναι πλέον η πρώην Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου, η οποία την περασμένη Δευτέρα είχε περάσει το κατώφλι των επίκουρων εισαγγελέων Διαφθοράς Γιάννη Δραγάτση και Α. Τριανταφύλλλου προκειμένου να δώσει εξηγήσεις ως ύποπτη, τότε, για την υπόθεση «παγώματος» φορολογικού προστίμου που είχε επιβληθεί σε εταιρεία ύψους 78 εκατ. ευρώ.

Η υπόθεση αφορά την απόφαση της κυρίας Σαββαΐδου για επανέλεγχο προστίμων ύψους 78 εκατ. ευρώ που είχε επιβληθεί σε εταιρεία, παρά το γεγονός ότι οι ελεγκτές είχαν αντίθετη άποψη. Μάλιστα, όταν η κυρία Σαββαΐδου διέταξε τον επανέλεγχο, και οι δύο προϊστάμενοι του συνεργείου ελέγχου που ορίστηκαν παραιτήθηκαν από τη θέση τους, καθώς -όπως λέγεται- δεν συμφωνούσαν με τη διενέργεια επανελέγχου και υπέβαλαν αίτηση για συνταξιοδότηση.

Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά από εντολή του Αλέξη Τσίπρα, είχε ζητήσει την παραίτηση της Κατερίνας Σαββαΐδου, η οποία όμως αρνήθηκε να την υποβάλει.

Στη συνέχεια ακολούθησε μία κόντρα ανακοινώσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές, μέχρι που η κυβέρνηση αποφάσισε την αποπομπή της.

Το χρονικό της αποπομπής Σαββαΐδου
Η αποπομπή της Κατερίνας Σαββαΐδου από τη θέση της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων αποφασίστηκε από το υπουργικό συμβούλιο στις 22 Οκτωβρίου.

«Το υπουργικό συμβούλιο ομοφώνως έκανε αποδεκτή την εισήγηση του υπουργού Οικονομικών για να παυθεί από τα καθήκοντά της η γ.γ. Δημοσίων Εσόδων, κυρία Σαββαΐδου», είχε ανακοινώσει η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

«Σε τέτοιες εποχές δύσκολες δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό σε δημόσιους λειτουργούς να λειτουργούν ενάντια στο δημόσιο συμφέρον και να ευνοούν συγκεκριμένες επιχειρήσεις, που ευνοήθηκαν και στο παρελθόν από άλλες κυβερνήσεις και αποτέλεσαν τον πυρήνα της διαπλοκής. Υπάρχουν νόμοι, κανόνες στη χώρα και θα τηρηθούν», είχε πει η Όλγα Γεροβασίλη.

Οι πρώτες πληροφορίες, τότε, ανέφεραν πως η κυβέρνηση «πάτησε» στον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα για την απόφασή της.

Το Μέγαρο Μαξίμου είχε ζητήσει από την κυρία Σαββαΐδου τη διευκόλυνση της κυβέρνησης με την παραίτησή της, εξαιτίας της δίωξής της ως ύποπτης για κακούργημα, αναφορικά με το πάγωμα προστίμου-μαμούθ που διέταξε για εταιρεία η οποία ασκούσε τοκογλυφία.

Μόλις ένα 24ωρο νωρίτερα, η ίδια με επιστολή της εξηγούσε τους λόγους για τους οποίους δεν προτίθετο να παραιτηθεί από τη θέση της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, δίνοντας και εκτενή απάντηση στις κατηγορίες που της αποδίδονταν.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.