-->
06.10.2022

Τουρκία: Μεγάλη νίκη του Ταγίπ Ερντογάν με αυτοδυναμία

«Αυτοδύναμος» νικητής είναι πλέον ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ιθύνων νους της κλιμάκωσης της πόλωσης και της διεξαγωγής νέας εκλογικής αναμέτρησης, καθώς το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) επιτυγχάνει την  αυτοδυναμία, και δεν χρειάζεται να σχηματίσει κυβέρνηση με άλλο κόμμα.

Πάντως, το AKP στερείται την πλειοψηφία των 330 εδρών (καταλαμβάνει 316) για την τροποποίηση του Συντάγματος για την αλλαγή του πολιτεύματος σε προεδρική δημοκρατία.
«Αυτή η νίκη δεν είναι δική μας (κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης – ΑΚΡ), αλλά νίκη του έθνους μας και των πολιτών μας» δήλωσε από την πλευρά του ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ειδικότερα, με καταγεγραμμένο το 99,44% των ψήφων το AKP προηγείται με 49,38% και ακολουθούν το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) με 25,41%, το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) με 11,94% και το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) εισέρχεται οριακά στην τουρκική Βουλή με 10,69%.

Σχολιάζοντας τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP) δήλωσε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα κυβέρνησης συνασπισμού.

Όλα δείχνουν ότι οι ψήφοι που έχασαν οι ακροδεξιοί πηγαίνουν κατευθείαν στο AKP. Έτσι, δικαιώνεται το κυβερνών κόμμα στην προεκλογική του τακτική την οποία έστρεψε σχεδόν εξολοκλήρου εναντίον των ακροδεξιών. Η ρητορική του στράφηκε και εναντίον του φιλοκουρδικού κόμματος, ωστόσο σε επίπεδο τοπικών οργανώσεων, η προεκλογική δουλειά του AKP είχε ως αποκλειστικό στόχο τις ακροδεξιές ψήφους.
Μείωση, και μάλιστα σημαντική, υπάρχει και για το φιλοκουρδικό κόμμα, το οποίο αυτή τη στιγμή έχει αρχίσει να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να μην ξεπεράσει το εθνικό όριο του 10%.
Στις εκλογές της 7ης Ιουνίου 2015 τα κόμματα είχαν συγκεντρώσει τα εξής ποσοστά: ΑΚΡ 40,79%, CHP 24,95%, MHP 16,29%, HDP 13,12%.Διαβάστε επίσης