-->
17.04.2024

Με ρομποτάκι τα γράμματα για τον Αγιο Βασίλη από τα Τρίκαλα

Είναι πολλές οι ιστορίες που λέμε στα παιδιά για το πώς φτάνουν τα γράμματά τους στον Άγιο Βασίλη, πάντως, όσοι βρίσκονται στα Τρίκαλα μπορούν από φέτος να λένε μία ακόμα ιστορία στα παιδιά τους που είναι και αληθινή: πως τα γράμματα παραδίδονται από το Ταχυδρομείο των Ξωτικών στον Άγιο Βασίλη με διανομείς ρομπότ. 

Τα Τρίκαλα διαθέτουν 5 ρομπότ Yape που μετά τις παραδόσεις των γραμμάτων θα κατευθυνθούν προς τον πεζόδρομο της Ασκληπιού στο κέντρο των Τρικάλων και στην επόμενη φάση θα μεταφέρουν εφημερίδες και προϊόντα που πωλούνται σε περίπτερα.

Η εν λόγω πιλοτική δράση αποτελεί καινοτομία μιας και ο Δήμος Τρικκαίων γίνεται ο πρώτος στην Ευρώπη στον οποίο εφαρμόζεται η χρήση των εν λόγω ρομπότ. 

Έτσι, μετά το Λεωφορείο Χωρίς Οδηγό και πλήθος άλλων ευρωπαϊκών πιλοτικών προγραμμάτων για τη μικροκινητικότητα που υλοποιήθηκαν στα Τρίκαλα, ήρθε η ώρα να δοκιμαστούν και οι μικρομεταφορές εντός πόλεων.

Μάλιστα στην τεχνική ονομασία του προγράμματος, η διαδρομή καταγράφεται ως «The last mile» εννοώντας ακριβώς:

– τη χρήση οχημάτων μικρομεταφορών – παραδόσεων μικρής κλίμακας,

– στο κέντρο πόλεων,

– με κανονικές συνθήκες,

– από στόλο οχημάτων.

Πώς λειτουργεί

Στα Τρίκαλα, τα γράμματα φτάνουν στον Άγιο Βασίλη με ρομπότ-1

Το ρομπότ αυτό «εκπαιδεύεται» με λέιζερ και χαρτογραφημένη διαδρομή, όχι απλώς να κινείται σε προκαθορισμένο πλαίσιο, αλλά και να «διαβάζει» τυχόν εμπόδια. Επομένως, θα μπορεί να προχωρά με βάση την κίνηση των πεζών, τα ποδήλατα και, γενικά, μη καθορισμένους παράγοντες.

Στόχος, το να δοκιμαστεί, σε ποιες συνθήκες μπορούν να λυθούν θέματα μεταφοράς προϊόντων σε κέντρα πόλεων, συνυπολογίζοντας την κίνηση, μετρώντας τους χρόνους, τα ηλεκτρικά φορτία και όλα τα τεχνικά δεδομένα.

Επομένως, θα εξαχθούν συμπεράσματα για τον τρόπο και το εύρος χρήσης παρόμοιων ρομπότ σε αστικό περιβάλλον, με πεζούς, οχήματα, κινητά εμπόδια και όχι μόνο σε κλειστά κέντρα εμπορίου ή σε ελεγχόμενους χώρους, όπου ήδη τα ρομπότ αυτά έχουν κάνει την εμφάνισή τους.

Πρόγραμμα και χαρακτηριστικά

Στα Τρίκαλα, τα γράμματα φτάνουν στον Άγιο Βασίλη με ρομπότ-2

Αυτή η πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία υλοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος SHOW, με το Yape να είναι ιταλικής κατασκευής (από το Μιλάνο) και με το Πανεπιστήμιο της Γένοβας να είναι ο επιστημονικός συνεργάτης.

Το όχημα είναι ηλεκτρικό, φορτίζει σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, «βλέπει» μέσω λέιζερ, έχει ηχεία, έχει δυνατότητα για μετάδοση ηχητικού μηνύματος, διαθέτει qr code (τον οποίο ο/η λήπτης/τρια του προϊόντος θα σκανάρει στο κινητό τηλέφωνο και θα παραλαμβάνει το προϊόν), δίνει τη δυνατότητα για παρακολούθηση της πορείας του από τον λήπτη, και παρακολουθείται on line τους χειριστές του προγράμματος, οι οποίοι μπορούν να παρέμβουν, ελέγχοντας όλα τα δεδομένα.

Με πληροφορίες από το trikalacity.gr.Διαβάστε επίσης