-->
27.06.2022

Αποσπάσματα από το πόρισμα κόλαφο για Παπαγγελόπουλο – Εκβίαζε μάρτυρες και πίεζε δικαστικούς για να πετύχει τους σκοπούς του

Την παραποµπή του κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στο Ειδικό ∆ικαστήριο περί ποινικής ευθύνης υπουργών για κακουργηµατικά αδικήµατα που διέπραξε στην υπόθεση της σκευωρίας της Novartis, καθώς και των τριών εµπλεκοµένων στην υπόθεση εισαγγελέων ∆ιαφθοράς εισηγείται µε την 365 σελίδων πρότασή της η εισαγγελέας του Ειδικού ∆ικαστηρίου περί ποινικής ευθύνης υπουργών Ελένη Μετσοβίτου- Φουρλή.

Η εισαγγελική λειτουργός δεν αφήνει πολλά περιθώρια στο ∆ικαστικό Συµβούλιο του Ειδικού ∆ικαστηρίου να αλλάξει ποινική πλεύση, καθιστώντας έτσι µονόδροµο την παραποµπή του κ. Παπαγγελόπουλου στο Ειδικό Δικαστήριο, καθώς μάλιστα τον χαρακτηρίζει ηθικό αυτουργό της όλης σκευωρίας της Novartis στην οποία ενέπλεξε δέκα πολιτικά πρόσωπα, µεταξύ των οποίων και πρώην πρωθυπουργούς.

Η εισαγγελική πρόταση για την πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας ∆ιαφθοράς, αντεισαγγελέα Εφετών Ελένη Τουλουπάκη σε μικρότερο βαθμό ευθυνών από αυτές που αποδίδονται στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, ενώ στον δρόµο της κυρίας Τουλουπάκη βαδίζουν και οι δύο στενοί συνεργάτες της, επίκουροι εισαγγελείς ∆ιαφθοράς (εισαγγελείς Πρωτοδικών) Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης.

Αντίθετα, απαλλακτική είναι η εισαγγελική πρόταση για τους εκδότες Γιάννη Φιλιππάκη και Κώστα Βαξεβάνη, όπως και για τους δηµοσιογράφους Γιάννα Παπαδάκου και Αλέξανδρο Τάρκα.

Δημήτρης Παπαγγελόπουλος

Οι παρεµβάσεις 

Στον κ. Παπαγγελόπουλο, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα αναπληρωτή υπουργού ∆ικαιοσύνης τον Σεπτέµβριο του 2015, η εισαγγελέας του Ειδικού ∆ικαστηρίου αποδίδει τα κακουργηµατικού χαρακτήρα αδικήματα της ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας και σε όλες της μορφές της, που φέρεται ότι τελέστηκε από κοινού µε φυσικούς αυτουργούς τους τρεις συγκατηγορούµενούς του εισαγγελείς, της κατάχρησης εξουσίας και έκθεσης αθώων σε δίωξη, της παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση δρώντας αυτοτελώς, µόνος του, χωρίς τη συµµετοχή άλλων.

Ως προς τον κ. Παπαγγελόπουλο, η Εισαγγελέας του Ειδικού ∆ικαστηρίου περί ποινικής ευθύνης υπουργών, στην πρότασή της, µεταξύ των άλλων, αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Εκµεταλλευόµενος καταχρηστικά όχι µόνο την πολιτική του θέση ως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, αλλά και τις παλαιότερες θέσεις στις οποίες είχε υπηρετήσει ως προϊστάµενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, σε χρόνο που συνυπηρετούσε ως υφισταμένη του η κατηγορουμένη Τουλουπάκη, και στην ΕΥΠ, θέσεις που του προσέδιδαν το ανάλογο κύρος, θεωρητικά αξιοπιστία και εμπειρία και εμπνέοντας σε αυτούς, ως πρώην συνάδελφός τους, ανάλογη εµπιστοσύνη. Με τον τρόπο αυτό και αφού προηγουμένως τον ενημέρωναν οι συγκατηγορούµενοί του εισαγγελείς διαφθοράς για την εξέλιξη της υπόθεσης, αυτός µε πειθώ, επαναλαµβανόµενες προτροπές, συνεχείς παρεµβάσεις και καθοδήγηση αποσκοπούσε στο να κατευθύνει και να επηρεάζει την υπηρεσιακή τους συμπεριφορά και τις ενέργειές τους, ενθαρρύνοντας αυτούς στη συστηματική παραβίαση πρωταρχικών δικονομικών και δεοντολογικών κανόνων, που διέπουν τη διεξαγωγή της προκαταρκτικής εξέτασης».

Μάλιστα στο σηµείο αυτό (σελίδα 74) υπογραμμίζεται στην πρόταση της κυρίας Μετσοβίτου-Φουρλή ότι οι συγκατηγορούµενοι του κ. Παπαγγελόπουλου εισαγγελείς, «όφειλαν να επιδείξουν ιδιαίτερα αυξημένη επιφύλαξη και απεριόριστη προσοχή έναντι οιουδήποτε, προτάσσοντας το υπηρεσιακό καθήκον και τη δικαστική τους συνείδηση, στοιχεία που αποτελούν τον γνώµονα και τον ακρογωνιαίο λίθο της υπηρεσιακής καθαρότητας κάθε εισαγγελικού και δικαστικού λειτουργού».

Ειδική αναφορά γίνεται στις εξωθεσµικές παρεμβάσεις που πραγματοποιούσε ο κ. Παπαγγελόπουλος, αναφέροντας ενδεικτικά ότι παρενέβαινε παράνοµα µε πράξεις του «συνδεµένες µε ενότητα δόλου, στο έργο της ∆ικαιοσύνης, χωρίς να έχει το δικαίωμα αυτό, υποδεικνύοντας σε εισαγγελικούς λειτουργούς συγκεκριµένους δικονοµικούς χειρισµούς σε διαφορετικές υποθέσεις που ερευνούσαν αυτοί, µε σκοπό να ωφελήσει κάποιον άλλον, αλλά και να βλάψει τρίτους».

Αναφέρονται χαρακτηριστικά κάποιες από τις παρεμβάσεις που έκανε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός ∆ικαιοσύνης, όπως:

-Στα τέλη του 2015 παρενέβη στο έργο της εισαγγελέως Εφετών Γεωργίας Τσατάνη, «µε απειλές και ασκώντας της πίεση να ενεργήσει µε συγκεκριµένο τρόπο που ο ίδιος επιθυµούσε και της υπέδειξε όσον αφορά στο χειρισµό συγκεκριµένης δικογραφίας». Μάλιστα, στην άρνηση της κυρίας Τσατάνη να υποκύψει στις υποδείξεις του κ. Παπαγγελόπουλου, ο τελευταίος την απείλησε, λέγοντας ότι «έχει ένα απόστηµα που θα σκάσει σε βάρος της και ότι έπρεπε να συµµορφωθεί προς την υπόδειξή του προκειµένου να κάνει Χριστούγεννα µε την οικογένειά της». -Τον Μάρτιο του 2017 παρενέβη στο έργο της τότε Εισαγγελέως ∆ιαφθοράς και αντεισαγελέως Εφετών Ελένης Ράικου, από την οποία «ζήτησε, ασκώντας της πίεση και απειλώντας την, να ενεργήσει µε συγκεκριµένο τρόπο, που ο ίδιος της υπέδειξε στο χειρισµό της υπόθεσης Novartis, η οποία εκκρεµούσε στα χέρια της και διενεργούσε σχετική έρευνα».

Σε τηλεφωνική συνοµιλία που είχε µαζί της «την πίεσε, απαιτώντας από αυτήν επιτακτικά να διαβιβάσει το φάκελο της συγκεκριµένης δικογραφίας στη Βουλή, προκειµένου να ενεργοποιηθεί ο νόµος περί ευθύνης των υπουργών, χωρίς να υπάρχουν στοιχεία κατά των πολιτικών προσώπων τα οποία θα δικαιολογούσαν την ενέργεια αυτή, γεγονός το οποίο ο ίδιος γνώριζε, παρά ταύτα την προέτρεψε, να κατασκευάσει στοιχεία εναντίον τους».

Στην απάντηση της κυρίας Ράικου ότι «δεν είµαι αυτής της σχολής», ο πρώην αναπληρωτής υπουργός την απείλησε µε τη φράση: «Κάτσε και θα δεις αν θα σου βγει σε καλό η σχολή σου». Στη συνέχεια η κυρία Ράικου παραιτήθηκε από επικεφαλής της Εισαγγελίας ∆ιαφθοράς και ανέλαβε η κυρία Τουλουπάκη.

-Το πρώτο τρίµηνο του 2016 και τον Σεπτέµβριο του 2016 παρενέβη στο έργο τού τότε Οικονοµικού Εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου σε υποθέσεις που χειριζόταν. Η πρώτη υπόθεση αφορούσε τον δηµοσιογράφο Γιώργο Παπαχρήστο, για τον οποίο ο κ. Παπαγγελόπουλος είχε δείξει αρνητικό ενδιαφέρον. Ο κ. Αθανασίου του είπε ότι δεν έχει κανένα στοιχείο εναντίον του και ο κ. Παπαγγελόπουλος του ζήτησε «να κοιτάξει να φτιάξει κάτι, υπονοώντας φυσικά να κατασκευάσει στοιχεία σε βάρος του δηµοσιογράφου, παρότι τέτοια στοιχεία δεν υπήρχαν».

Η δεύτερη παρέµβαση αφορούσε τις λίστες Λαγκάρντ, Λιχτενστάιν κ.λπ. και ζήτησε να περατωθεί τάχιστα ο φορολογικός έλεγχος ιδιοκτήτη τηλεοπτικού µέσου.

Υπόθεση Novartis: Πέντε δικαστές στο πλευρό της Ελένης Τουλουπάκη

Οι εισαγγελείς ∆ιαφθοράς

Οι κατηγορίες που αποδίδονται στους Ελένη Τουλουπάκη, Χρήστο Ντζούρα και Στέλιο Μανώλη είναι σε βαθµό κακουργήµατος για το αδίκηµα της «από κοινού και κατά συρροή κατάχρησης εξουσίας µε τη µορφή της έκθεσης αθώων σε δίωξη». Ακόµη, οι τρεις εισαγγελείς είναι αντιµέτωποι µε τις κατηγορίες της κακουργηµατικής κατάχρησης εξουσίας µε τη µορφή παράλειψης δίωξης και της πληµµεληµατικής κατάχρησης εξουσίας. Αντίθετα, η κυρία Ελένη Μετσοβίτου- Φουρλή, επισηµαίνει ότι στους τρεις ελεγχόµενους εισαγγελείς ∆ιαφθοράς δεν πρέπει να τους αποδοθεί το αδίκηµα της παράβασης καθήκοντος καθώς αυτό «απορροφάται από την πράξη της κατάχρησης εξουσίας».
Π. Κουρουµπλής – Α. Ξανθός

∆εν παραλείπει η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου να επισηµάνει ότι οι τρεις εισαγγελείς διαφθοράς, παρότι «επέδειξαν µια “ειδική” σπουδή» για τη δικογραφία της Novartis, «δεν έπραξαν το ίδιο σε σχέση µε άλλη δικογραφία που εκκρεµούσε ενώπιόν τους κατόπιν της από 21-2-2017 µηνυτήριας αναφοράς των βουλευτών Λοβέρδου, Κεγκέρογλου και Χριστοφιλοπούλου, που κατατέθηκε στην υπηρεσία τους και αφορούσε υπόθεση µη τιµολόγησης φαρµάκων επί δύο φορές κατά το έτος 2015 από τους τότε υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουµπλή και αναπληρωτή υπουργό Ανδρέα Ξανθό και την οποία απέστειλαν τελικώς στη Βουλή τον Φεβρουάριο 2018 µαζί µε τον φάκελο της Novartis, σε χρόνο δηλαδή που δεν υπήρχε εξ αντικειµένου η δυνατότητα να ενεργοποιηθεί ο νόµος περί ευθύνης υπουργών».

Και συνεχίζει η κυρία Μετσοβίτου:

«Ο συνολικός τρόπος διαχείρισης της έρευνας από τους κατηγορούµενους εισαγγελείς διαφθοράς για µια τόσο σοβαρή αλλά και ευαίσθητη υπόθεση που εκκρεµούσε ενώπιόν τους βρίθει, για µεγάλο χρονικό διάστηµα, πολλαπλών, συνεχών και σοβαρότατων λαθών, αντιδικονοµικών, ανεπίτρεπτων και “περίεργων” ενεργειών, αλλά και βαρύτατων παραλείψεων, οι οποίες σε καµία περίπτωση δεν µπορούν να αποδοθούν σε αστοχίες, σε άγνοια, απειρία ή αµέλειά τους και οι οποίες δηµιουργούν σοβαρές ενδείξεις σε βάρος τους (Τουλουπάκη – Ντζούρας -Μανώλης) ότι µε την ιδιότητά τους ως υπάλληλοι, κατά το άρθρο 13α’ Π.Κ., ως φυσικοί αυτουργοί τέλεσαν την αξιόποινη πράξη της κατάχρησης εξουσίας κατά συρροή σε όλες τις µορφές της αντικειµενικής υπόστασης του εγκλήµατος».

Τα δέκα πολιτικά πρόσωπα

Αναφορικά µε τα δέκα πολιτικά πρόσωπα τα οποία ενέπλεξαν οι τρεις εισαγγελείς ∆ιαφθοράς στη σκευωρία της φαρµακοβιοµηχανίας, η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναφέρει ότι οι εν λόγω εισαγγελείς «εξέθεσαν τα πρόσωπα αυτά εν γνώσει τους σε δίωξη και τιµωρία ως εξής, αφενός απέστειλαν τη δικογραφία, όχι όµως “αµελλητί” ως όφειλαν, µε το υπ’ αριθµό πρωτ. 268/5-2-2018 διαβιβαστικό έγγραφο, στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προς διαβίβαση στη Βουλή µε ψευδή και κατασκευασµένα στοιχεία που συνέλεξαν, προς ενεργοποίηση του νόµου περί ευθύνης υπουργών και αφετέρου συνεχίζοντας να ελέγχουν ποινικά τα ως άνω πολιτικά πρόσωπα, µετά την επιστροφή της δικογραφίας στην εισαγγελία διαφθοράς, για τα αδικήµατα της δωροδοκίας και δωροληψίας µε το από 26-4-2020 πόρισµα της πλειοψηφίας της Βουλής που εγκρίθηκε από την Ολοµέλεια αυτής, αν και δεν είχαν αρµοδιότητα».

maniadakis_voulevma

Νικόλαος Μανιαδάκης

Κουκουλοφόροι µάρτυρες

Εκτενής αναφορά γίνεται στην εισαγγελική πρόταση για τους προστατευόµενους µάρτυρες «Μάξιµο Σαράφη», «Αικατερίνη Κελέση» και «Ιωάννη Αναστασίου» (), οι οποίοι «µε εντελώς περίεργο και αντιδικονοµικό τρόπο, έδιναν διαδοχικές και µε χρονική απόσταση µεταξύ τους αλλεπάλληλες καταθέσεις ενώπιον των τριών κατηγορουµένων εισαγγελέων διαφθοράς, παρότι, ενόψει και του εξαιρετικά σοβαρού περιεχοµένου των καταθέσεών τους, θα έπρεπε αυτές να ληφθούν και να ολοκληρωθούν άµεσα και χωρίς χρονοτριβή, όπως άλλωστε είναι και η πάγια τακτική της ανακριτικής διαδικασίας. Η διατήρηση της εκκρεµότητας αυτής για µερικούς µήνες, χωρίς νόµιµο και εµφανή λόγο, είναι νοµικά και πρακτικά ανεπίτρεπτη».

Οι τρεις κατηγορούµενοι εισαγγελείς ∆ιαφθοράς «γνώριζαν ότι οι προστατευόµενοι µάρτυρες είχαν καταθέσει µε βεβαιότητα ενώπιον των αρµοδίων αρχών των ΗΠΑ για την υπόθεση της εταιρείας Novartis Ελλάς, αποβλέποντας σε προφανείς ιδιοτελείς (οικονοµικούς) σκοπούς, όπως αυτό προκύπτει», ενώ λίγες σελίδες παρακάτω αναφέρει η εισαγγελική πρόταση ότι οι προστατευόµενοι µάρτυρες «προσδοκούν οικονοµικό αντάλλαγµα κυµαινόµενο από 10-30% του επιβληθέντος προστίµου σε βάρος της Novartis». Οι καταθέσεις των προστατευόµενων µαρτύρων, σύµφωνα µε την κυρία Μετσοβίτου, «αποτελούν αντικείµενο υποδείξεων και συνεργασίας µε αυτούς (σ.σ.: τρεις εισαγγελείς ∆ιαφθοράς) και ανάλογα µε τα πρόσωπα που επέλεγαν εκάστοτε να ενοχοποιήσουν, γίνονταν αναφορές αυτών σε συγκεκριµένους πολιτικούς, αυτοί δε τους έδιναν πληροφορίες, έγγραφα και στοιχεία της δικογραφίας, που δεν είχαν στην κατοχή τους, αφού ήταν κατασχεµένα, µε βάσει τα οποία διαµόρφωναν το περιεχόµενο των καταθέσεών τους, µε σκοπό να ενισχύσουν την αξιοπιστία τους και να ενδυναµωθούν οι κατηγορίες κατά των πολιτικών προσώπων που είχαν στοχοποιηθεί».

Ως προς τις πληροφορίες που φέρεται ότι παρείχαν στους 3 εισαγγελείς ∆ιαφθοράς οι αµερικανικές Αρχές και ειδικά το FBI για συµµετοχή πολιτικών προσώπων στην υπόθεση της Novartis, η εισαγγελική πρόταση υπογραµµίζει ότι δεν επικοινωνούσαν στο πλαίσιο της δικαστικής συνδροµής µε γραπτά αιτήµατα-αλληλογραφία, αλλά «επικοινωνούσαν µε τις αµερικανικές αρχές παράτυπα, στο πλαίσιο άτυπων συναντήσεων µε Αµερικανούς αξιωµατούχους και µε πληροφοριακά σηµειώµατα, που όµως δεν αποτελούσαν τα τελικά συµπεράσµατα των αµερικανικών αρχών» (σ.σ.: επιβεβαιώνοντας έτσι τα όσα έχoυν ισχυριστεί ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής και η Ελένη Ράικου).

Φρουζής για Novartis: Αρνούμαι τις κατηγορίες και είμαι στη διάθεση της Δικαιοσύνης

Κωνσταντίνος Φρουζής

«Να πάνε αυτοί οι πολιτικοί φυλακή»

Στο πρόσωπο του Κωνσταντίνου Φρουζή, σύµφωνα µε την εισαγγελική πρόταση, από την κυρία Τουλουπάκη ασκήθηκαν επανειληµµένα πιέσεις και µάλιστα παρουσία των δύο δικηγόρων του για «να αποκαλύψει ονόµατα µεταξύ των δέκα πολιτικών προσώπων που φέρονταν ως εµπλεκόµενοι στην υπόθεση της Novartis». Χαρακτηριστικά αναφέρει η εισαγγελική πρόταση ότι οι πιέσεις αυτές ασκήθηκαν στον κ. Φρουζή «µε την απειλή διώξεως εναντίον του και ειδικότερα λέγοντάς του ότι για τα πρόσωπα αυτά υπήρχαν ενοχοποιητικά στοιχεία, ότι αντιµετωπίζει την ποινή των ισοβίων λόγω των επιβαρυντικών στοιχείων από την κατάθεση άλλου µάρτυρα εναντίον του».

Παράλληλα, του αναφέρθηκε ότι «τώρα πια σε ξέρει όλη η Ελλάδα, η µόνη σου προστασία είναι αυτοί να πάνε φυλακή. Μην ανησυχείς, θα πρέπει να συνεισφέρεις να µην επανεκλεγούν, να µην έρθουν στην κυβέρνηση και να πάνε φυλακή», όπως του επισηµάνθηκε ότι «αν δεν συνδράµει στο να πάνε αυτοί οι πολιτικοί φυλακή και έρθουν στην κυβέρνηση, θα τους εκδικηθούν όλους» και κατέληξαν οι πιέσεις ότι «δεν έχεις δηλώσει εισοδήµατα και δεν θα ξαναδείς τα παιδιά σου».

Εκδότες – δηµοσιογράφοι

Σχετικά µε τις καταγγελίες του επιχειρηµατία Σάμπυ Μιωνή για εκβιαστικές πρακτικές σε βάρος του από τον κ. Παπαγγελόπουλο και δηµοσιογράφους που είχαν απολογηθεί στην ειδική ανακρίτρια Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου, η πρόταση της εισαγγελέως είναι στο σύνολό της απαλλακτική. Ετσι, προτείνει να µη γίνει καµία κατηγορία για κανέναν από τους εµπλεκόµενους στην υπόθεση εκδότες Ιωάννη Φιλιππάκη και Κώστα Βαξεβάνη και δηµοσιογράφους Γιάννα Παπαδάκου και Αλέξανδρο Τάρκα.
Πάντως, τον τελικό λόγο για την παραποµπή ή µη των εµπλεκοµένων στην υπόθεση της Novartis στο Υπουργοδικείο θα έχει το ∆ικαστικό Συµβούλιο του Ειδικού ∆ικαστηρίου, το οποίο θα εκδώσει σχετικό αµετάκλητο βούλευµα. Το βούλευµα αναµένεται µέσα στον Ιούνιο, καθώς κάποια από τα µέλη του αποχωρούν από το ∆ικαστικό Σώµα λόγω συνταξιοδότησης.
Διαβάστε επίσης