-->
23.03.2023

Χριστούγεννα 2021: Πώς μπορούμε να πάμε ταξίδι στο εξωτερικό – Αναλυτικές οδηγίες

Αντιμέτωποι με προϋποθέσεις θα είναι οι πολίτες που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν από την Ελλάδα προς το εξωτερικό, αλλά και επιστρέφοντας από τρίτες χώρες, ενόψει Χριστουγέννων.

Τις νέες προϋποθέσεις εισόδου στη χώρα που θα τεθούν σε ισχύ από τις 06:00 το πρωί της Κυριακής 19 Δεκεμβρίου 2021 έως την Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022 και έχουν ως στόχο τον περιορισμό της διασποράς της νόσου COVID-19 καθώς και της παραλλαγής «Όμικρον», ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Οι αεροπορικές οδηγίες πτήσεων εξωτερικού, προβλέπουν ότι όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας και εμβολιαστικής κατάστασης, οφείλουν να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε τεστ με τη μέθοδο PCR εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών, ή εναλλακτικά να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε rapid test εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα. Τα νέα μέτρα θα ισχύουν και για παιδιά από πέντε (5) ετών και άνω.

Την ίδια ώρα που η Ελλάδα ανακοίνωσε νέα μέτρα  σημαντικές αλλαγές υπάρχουν και στα ταξίδια από την Ελλάδα προς το εξωτερικό.

Πώς ταξιδεύουμε στο εξωτερικό τις ημέρες των Χριστουγέννων;  – Ταξιδιωτικές οδηγίες 

Όσοι τώρα θέλουν να πάνε ένα ταξίδι στο εξωτερικό αυτές τις μέρες θα κληθούν να λύσουν έναν δύσκολο «γρίφο» καθώς κάθε χώρα εφαρμόζει τα δικά της μέτρα.

Αυτόν τον «γρίφο» έρχεται να τον λύσει εν μέρει ο αναλυτικός οδηγός στο Re-Open EU. 

Το Re-open EU παρέχει πληροφορίες σχετικά με τα διάφορα μέτρα που εφαρμόζονται, συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων καραντίνας και διαγνωστικών εξετάσεων για τους ταξιδιώτες, του πιστοποιητικού ψηφιακής COVID της ΕΕ που θα σας βοηθήσει να ασκήσετε το δικαίωμά σας στην ελεύθερη κυκλοφορία, καθώς και των κινητών εφαρμογών ιχνηλάτησης επαφών και αποστολής ειδοποιήσεων για τον κορωνοϊό.  Οι πληροφορίες επικαιροποιούνται συχνά και διατίθενται σε 24 γλώσσες. Αυτό θα σας βοηθήσει να σχεδιάσετε το ταξίδι σας στην Ευρώπη, ενώ θα παραμείνετε ασφαλείς και υγιείς.

Πάμε όμως να δούμε μερικά παραδείγματα με χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα θέλαμε να ταξιδέψουμε.

Ταξιδιωτικές οδηγίες για την Γερμανία

Στην Γερμανία γίνονται δεκτά τα ευρωπαϊκά πιστοποιητικά Covid που περιέχουν ένα από τα εξής έγγραφα:

  • Πιστοποιητικό εμβολιασμού (τουλάχιστον 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση)
  • Αρνητικό μοριακό τεστ
  • Πιστοποιητικό νόσησης (τουλάχιστον από 28 ημέρες και έως 6 μήνες νωρίτερα)

Ταξιδιωτικές οδηγίες για την  Ιταλία

Την ίδια ώρα η Ιταλία εξαιτίας της μετάλλαξης Όμικρον έχει θέσει σε θέσει σε εφαρμογή αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Έσι λοιπόν όσοι θέλουν να ταξιδέψουν στην Ιταλία θα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ πρινβ την αναχώρηση τους, μαζί με το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Επιπλέον, οι ανεμβολίαστοι πολίτες που φτάνουν στην Ιταλία θα πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα για πέντε ημέρες. Μετά το πέρας του πενθημέρου κάνουν εκ νέου τεστ. Τα μέτρα θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι τις 31 Ιανουαρίου.

Ταξιδιωτικές οδηγίες για την Γαλλία

Τη στρατηγική που θα εφαρμόσει η γαλλική κυβέρνηση κατά την περίοδο των γιορτών των Χριστουγέννων, ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού, με δεδομένη την παρουσία του υπερμεταδοτικού στελέχους Omicron, παρουσίασε ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ το βράδυ της Πασρασκευής.

Αναφορικά με τις εορταστικές εκδηλώσεις των Χριστουγέννων, ο Καστέξ είπε πως «οι περιφέρειες θα απαγορεύσουν τις μεγάλες και ξέφρενες συγκεντρώσεις και την κατανάλωση αλκοόλ σε δημόσιους χώρους και δρόμους», ενώ θα ζητηθεί από τους δήμους να περιορίσουν τις δημόσιες συγκεντρώσεις και ειδικότερα τις συναυλίες και τις εκδηλώσεις με πυροτεχνήματα, κάτι που αφορά κυρίως στις εκδηλώσεις της Πρωτοχρονιάς.

Όσον αφορά τώρα το ταξίδι από την Ελλάδα στη Γαλλία χρειάζεται η επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Όσοι δεν έχουν στην κατοχή τους πιστοποιητικό εμβολιασμού θα πρέπει να κάνουν ένα PCR ή rapid τεστ στο 48ωρο προ του ταξιδιού.

Εξαίρεση αποτελούν τα παιδιά κάτω των 12 ετών, τα οποία καλύπτονται από το πιστοποιητικό των γονέων/κηδεμόνων τους.

Ταξιδιωτικές οδηγίες για το Ηνωμένο Βασίλειο

Το Ηνωμένο Βασίλειο την Παρασκευή ανακοίνωσε νέο ρεκόρ κρουσμάτων για τρίτη συνεχόμενη ημέρα με 93.045 νέες μολύνσεις τις τελευταίες 24 ώρες. Σημειώνεται ότι τα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον την Παρασκευή έφτασαν τα 3.201. Καταγράφηκαν επίσης 111 θάνατοι από κορωνοϊό. Οι νοσηλευόμενοι φορείς είναι 7.611.

Τώρα όσοι θέλουν να ταξιδέψουν στην Βρετανία πρέπει να έχουν κάνει τεστ κάτι που ισχύει και εμβολιασμένους και για ανεμβολίαστους.

Οι πλήρως εμβολιασμένοι κάνουν ένα τεστ εντός δυο ημερών προ της άφιξης και ένα τεστ εντός δυο ημερών μετά την άφιξη. Μέχρι να βγει το αποτέλεσμα θα πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα.

Οι ανεμβολίαστοι παραμένουν σε καραντίνα δέκα ημερών, ενώ πρέπει να κάνουν δυο PCR τεστ μετά την άφιξή τους και συγκεκριμένα τη 2η και 8η μέρα.

Πώς επιστρέφουμε στην Ελλάδα – Ποια μέτρα ισχύουν

Όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας και τρόπου εισόδου στη Χώρα, συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα PLF (Passenger Locator Form), στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr

Όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας και τρόπου εισόδου στη Χώρα, ανεξαρτήτως εμβολιασμού ή νόσησης αυτών, οφείλουν να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο με τη μέθοδο PCR για κορωνοϊό COVID-19, που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών ή εναλλακτικά να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε έλεγχο με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα.

Στους παραβάτες, και χωρίς να θίγονται οι προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις, επιβάλλεται για κάθε παράβαση, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής κατά την έννοια της περ. (α) της παρ. 1 του άρθρου εικοστού τρίτου της από 14.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 64), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 3 του ν. 4682/2020 (Α΄ 76), διοικητικό πρόστιμο πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ. Ειδικώς στην περίπτωση παραβίασης της παρ. 1 το διοικητικό πρόστιμο ανέρχεται σε πεντακόσια (500) ευρώ.

Τα μέτρα ισχύουν για όλα τα πρόσωπα στις εξής πύλες εισόδου.

Διαβάστε επίσης