-->
29.06.2022

Δημοσκόπηση για ΚΙΝΑΛ: Ποιος προηγείται στην κούρσα για νέος πρόεδρος – Ανάμεσα σε ποιους θα κριθεί η επιλογή και τα πιθανά δίδυμα

Πανελλαδική έρευνα για τις εσωκομματικές εκλογές στο Κίνημα Αλλαγής, πραγματοποίησε η Οpinion Poll.

Όπως σημειώνει στην ανάλυσή του ο επικεφαλής ερευνών της εταιρείας Ζαχαρίας Ζούπης, το ύψος της μαζικότητας  και της σύνθεσης αυτών που τελικά θα ψηφίσουν, η ανάπτυξη της δραστηριότητας των υποψηφίων που θα ενταθεί  τις επόμενες ημέρες, η διαχείριση κρίσεων στο διάστημα αυτό, ακόμα και πιθανά λάθη θα καθορίσουν πολλά.

Επιπλέον, υποστηρίζει ότι είναι σημαντικό, ότι τρεις στους έξι υποψηφίους δήλωσαν πρόσφατα υποψηφιότητα και θα ξετυλίξουν τώρα την δραστηριότητά τους, η απήχηση της οποίας μένει να φανεί.

Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα  συνιστούν την εικόνα της στιγμής σχεδόν τριάντα ημέρες πριν τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ.

Σύμφωνα με τον κ. Ζ. Ζούπη στη δημοσκόπηση για το manifesto.gr, φαίνεται στην τελική ευθεία να μπαίνει ο Α. Λοβέρδος  με προβάδισμα και να ακολουθούν οι Ν. Ανδρουλάκης και Γ. Παπαπανδρέου. Ανάμεσα σ΄ αυτούς τους τρεις θα κριθεί η επιλογή του νέου Προέδρου.

Όμως τριάντα ημέρες είναι πολλές σε τέτοιες μάχες.

Δείτε την Πανελλαδική έρευνα της Opinion Poll και για τις εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής 

Η εικόνα της στιγμής περιγράφεται από τα παρακάτω ευρήματα:

 Εμφανίζεται μια ανεβασμένη θέληση συμμετοχής στις εκλογές.Το 23.9% δηλώνει ΝΑΙ και ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ στο ερώτημα αν έχουν αποφασίσει να συμμετέχουν. Αυτό το ποσοστό φτάνει στο 73.4% στους πρώην ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ, ενώ σε τέτοιο μήκος κύματος κινείται το 14.4% της Ν.Δ και το 16.1% του ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει κλίμα που προϊδεάζει για μεγάλη μαζικότητα που ίσως ξαφνιάσει.

Υπάρχει μεγάλη προσδοκία από αυτές τις εκλογές. Το 51.8% εκτιμά ότι αυτές οι εκλογές μπορεί να σηματοδοτήσουν ένα νέο ξεκίνημα, μια νέα αρχή για το ΚΙΝΑΛ. Το ποσοστό αυτό φτάνει το 84.8% στους πρώην ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ. Ωστόσο αυτή η άποψη κυριαρχεί και σε άλλα κομματικά ακροατήρια. Το ίδιο πιστεύει για παράδειγμα και το 57.3% στην Ν.Δ και το 50.7% στο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε όλες τις εκλογικές ερωτήσεις και για τον πρώτο γύρο και για τα τρία πιθανά δίδυμα δευτέρου γύρου προηγείται ο Α.Λοβέρδος , τόσο στο σύνολο όσων από όλα τα κόμματα δηλώνουν ότι θα συμμετέχουν στις εκλογές , όσο και στους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ που θα συμμετέχουν.

Στον πρώτο γύρο η σειρά επιλογής στο σύνολο είναι: Α. Λοβέρδος 31.7%- Ν. Ανδρουλάκης 20.9%- Γιώργος Παπανδρέου 18.8%- Χ. Καστανίδης 6.4% –  Π. Γερουλάνος 5.3% , Π. Χρηστίδης 3.4%. Στο χώρο του ΚΙΝΑΛ τα ποσοστά διαμορφώνονται: Α. Λοβέρδος 31.6% – Ν. Ανδρουλάκης 28.6%- Γ.Παπανδρέου 21.6% – Χ. Καστανίδης 7% –   Π. Χρηστίδης 3.5% – Π. Γερουλάνος 2.8%  .

Σε πιθανό δεύτερο γύρο ο Α. Λοβέρδος επικρατεί του Ν.Ανδρουλάκη με 47.8% – 37.1% και του Γ. Παπανδρέου με 55.9% – 29.3% στο σύνολο . Στον χώρο του ΚΙΝΑΛ αυτά διαμορφώνονται 46.6%-39.7%  και 57.6% – 32.2% αντίστοιχα.

Σε πιθανό δίδυμο Ν.Ανδρουλάκη – Γ. Παπανδρέου ο πρώτος δείχνει να επικρατεί με 58.8% – 30.2% στο σύνολο και 63.8% – 29.% στο ΚΙΝΑΛ

Ορισμένα σημαντικά στοιχεία για τις απόψεις των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ: Το 48.7% δηλώνει ικανοποιημένο από το κυβερνητικό έργο, όταν μόνο το 5.1% δηλώνει ικανοποιημένο από την αντιπολίτευση. Το 61.5% προτιμά τον Κυριάκο Μητσοτάκη για Πρωθυπουργό , όταν τον Α.Τσίπρα επιλέγει το 7.7%. Το 46.5% επιλέγει Κυβέρνηση συνεργασίας Ν.Δ – ΚΙΝΑΛ, το 17.7% αυτοδύναμη Κυβέρνηση Ν.Δ, το 12.7 % Κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ- ΚΙΝΑΛ- ΜΕΡΑ 25.


Διαβάστε επίσης