-->
18.05.2024

Η Πολωνία στέλνει στην Ουκρανία τέσσερα σοβιετικά MiG-29

Η Πολωνία στέλνει τέσσερα σοβιετικά MiG-29 στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρόεδρος Αντρέι Ντούντα, αυξάνοντας την πίεση στα μέλη του ΝΑΤΟ να αναλάβουν παρόμοιες δεσμεύσεις.

Η Πολωνία θα παραδώσει μια πρώτη παρτίδα τεσσάρων μαχητικών αεροσκαφών MiG-29 σοβιετικής κατασκευής στην Ουκρανία, δήλωσε την Πέμπτη (16/3) ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα, αυξάνοντας την πίεση σε άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ να αναλάβουν παρόμοιες δεσμεύσεις.

Τα πρώτα τέσσερα από αυτά πρόκειται να φτάσουν στην Ουκρανία τις επόμενες ημέρες, όπως σημειώνεται, με την Πολωνία να γίνεται έτσι η πρώτη νατοϊκή χώρα που στέλνει μαχητικά αεροσκάφη υπέρ του Κιέβου ανταποκρινόμενη σε ένα πάγιο αίτημα της ουκρανικής ηγεσίας και του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Κυριολεκτικά εντός των επόμενων ημερών θα παραδώσουμε τέσσερα αεροσκάφη στην Ουκρανία σε πλήρως λειτουργική κατάσταση. Τα υπόλοιπα ετοιμάζονται, συντηρούνται», είπε ο Πολωνός πρόεδρος.

Η Ουκρανία έχει πιέσει έντονα τους τελευταίους μήνες τις δυτικές χώρες να στείλουν μαχητικά αεροσκάφη. Η Πολωνία και η Σλοβακία, η οποία έχει επίσης δηλώσει ότι είναι έτοιμη να στείλει τα σοβιετικά αεροσκάφη στην Ουκρανία, έχουν καλέσει και άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο ως μέρος ενός διεθνούς συνασπισμού.

Η Ουκρανία διαθέτει ήδη τα δικά της MiG-29, πράγμα που σημαίνει ότι οι Ουκρανοί πιλότοι θα είναι σε θέση να τα πετάξουν χωρίς πρόσθετη εκπαίδευση, δήλωσε ο Ντούντα.Διαβάστε επίσης