-->
21.03.2023

Κοινός φορτιστής για όλα τα κινητά τηλέφωνα και τα τάμπλετ – Πότε θα εφαρμοστεί

Ποιες συσκευές αφορά η απόφαση

«Ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο κατασκευαστής τους, θα πρέπει να διαθέτουν θύρα τύπου USB-C όλες οι νέες φορητές συσκευές στη λίστα που συμπεριλαμβάνεται στους νέους κανόνες: κινητά τηλέφωνα, τάμπλετ, ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, ακουστικά κάθε είδους, κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών, ηχεία, συσκευές ανάγνωσης ηλεκτρονικών βιβλίων, πληκτρολόγια, ποντίκια, συστήματα πλοήγησης και υπολογιστές που φορτίζονται με καλώδιο και λειτουργούν με παροχή ισχύος έως 100 Watt», είχε αναφέρει τον Οκτώβριο το Ευρωκοινοβούλιο.

Ιδιαίτερη αναφορά είχε κάνει τότε το Ευρωκοινοβούλιο στο φαινόμενο εταιρείες να προσπαθούν να κρατήσουν τους πελάτες τους παρέχοντας συσκευές που λειτουργούν μόνο με συγκεκριμένα αξεσουάρ των ίδιων εταιρειών. «Θα αποφευχθούν έτσι αρνητικές συνέπειες για τους καταναλωτές και το περιβάλλον, όπως το λεγόμενο φαινόμενο τεχνολογικού «εγκλωβισμού», δηλαδή η δημιουργία σχέσης εξάρτησης του καταναλωτή από μία μόνο εταιρεία», σύμφωνα με το Ευρωκοινοβούλιο.

Όπως επισημαινόταν, ειδικές ετικέτες θα πληροφορούν τους καταναλωτές για τις ιδιότητες φόρτισης των νέων συσκευών, επιτρέποντάς τους να ελέγχουν τη συμβατότητα των προϊόντων με τους φορτιστές που ήδη διαθέτουν. Οι αγοραστές θα έχουν έτσι όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για να αποφασίσουν αν χρειάζεται να αγοράσουν νέο φορτιστή ή όχι.

 

Το χρονολόγιο της απόφασης

Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ συμφώνησαν σχετικά για τον ενιαίο φορτιστή τον περασμένο Ιούνιο. Τον Οκτώβριο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε το πράσινο φως για την υιοθέτηση έως το 2024 σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση της ενιαίας θύρας φορτιστή (USB-C) για κινητά τηλέφωνα, ταμπλέτες, φωτογραφικές μηχανές, ακουστικά και άλλες συσκευές.

Όπως είχε αναφέρει τότε το Ευρωκοινοβούλιο, σύμφωνα με τους νέους κανόνες οι καταναλωτές δεν θα χρειάζονται πλέον διαφορετικό φορτιστή κάθε φορά που αγοράζουν νέα φορητή συσκευή, καθώς θα μπορούν να χρησιμοποιούν τον ίδιο φορτιστή για σειρά ηλεκτρονικών συσκευών μικρού και μεσαίου μεγέθους.

«Ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο κατασκευαστής τους, θύρα τύπου USB-C θα πρέπει να διαθέτουν όλες οι νέες φορητές συσκευές στη λίστα που συμπεριλαμβάνεται στους νέους κανόνες: κινητά τηλέφωνα, τάμπλετ, ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, ακουστικά κάθε είδους, κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών, ηχεία, συσκευές ανάγνωσης ηλεκτρονικών βιβλίων, πληκτρολόγια, ποντίκια, συστήματα πλοήγησης και υπολογιστές που φορτίζονται με καλώδιο και λειτουργούν με παροχή ισχύος έως 100 Watt», αναφερόταν στη σχετική ανακοίνωση.

Πρόκειται για παγκόσμια πρωτιά καθώς σήμερα οι καταναλωτές είναι αναγκασμένοι να χρησιμοποιούν φορτιστές με διαφορετικές θύρες (βύσματα) σε πολλές από τις συσκευές τους με αποτέλεσμα και να επιβαρύνονται οικονομικά και να πρέπει να κουβαλούν δύο ή και τρεις τέτοιους φορτιστές μαζί τους, αλλά και να επιβαρύνεται το περιβάλλον. Ο νέος νόμος εγκρίθηκε από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με 602 ψήφους υπέρ, 13 κατά και 8 αποχές.

Οι προσδοκίες της ΕΕ

Όπως ανέφερε τότε σε ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έως το τέλος του 2024, όλα τα κινητά τηλέφωνα, τα τάμπλετ και οι φωτογραφικές μηχανές που πωλούνται στην ΕΕ θα πρέπει να διαθέτουν θύρα φόρτισης τύπου USB-C και ότι οι θύρες αυτές θα γίνουν υποχρεωτικές και για τους φορητούς υπολογιστές την άνοιξη του 2026.

Επίσης είχε σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους νέους κανόνες οι καταναλωτές δεν θα χρειάζονται πλέον διαφορετικό φορτιστή κάθε φορά που αγοράζουν νέα φορητή συσκευή, καθώς θα μπορούν να χρησιμοποιούν τον ίδιο φορτιστή για σειρά ηλεκτρονικών συσκευών μικρού και μεσαίου μεγέθους.

Διαβάστε επίσης