-->
09.03.2021

Μόνο στο 15minutes.gr: Ο ανασχηματισμός «ξεκίνησε» – Όλα τα σενάρια – Ποιοι θα μπουν στην κυβέρνηση (ονόματα )

Ανεξάρτητα από τον χρόνο του ανασχηματισμού στο Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται πως έχουν καταλήξει σε μια μικρή λίστα με γαλάζιους βουλευτές που μπορεί να αξιοποιηθούν στο νέο σχήμα, χωρίς να αποκλείονται και οι εκπλήξεις από άλλους χώρους.

Εξάλλου η φημολογία των τελευταίων ημερών πως επίκειται ανασχηματισμός έχει «χτυπήσει κόκκινο» συναγερμό στα υπουργικά γραφεία με τα τηλέφωνα να δίνουν και να παίρνουν όχι μόνο για το ποιοι είναι στο «κόκκινο» όπως έγραφε προ ημερών το 15minutes.gr αλλά και για το ποιοι μπορεί να υπουργοποιηθούν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δυο εισηγήσεις στο γραφείο του. Είτε να προχωρήσει σε αλλαγές ακόμα και τα επόμενα 24ωρα αφού έχει ψηφιστεί ο προϋπολογισμός είτε να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις στα μέσα Ιανουαρίου όταν θα έχει ξεκινήσει ο σταδιακός εμβολιασμός κατά του κορωνοιού κάτι που φαίνεται να κερδίζει έδαφος.

Το σίγουρο όμως είναι ότι το νέο σχήμα θα έχει πολλούς βουλευτές αφού ο ανασχηματισμός θα είναι εκλογικος. Δηλαδή με αυτό το σχήμα ο πρωθυπουργός θα πάει σε πρόωρες κάλπες εάν το αποφασίσει μετά την μάχη με την πανδημία, κάτι που το διατυπώνουν δημοσίως και οι εκλογολόγοι,

Για το νέο σχήμα πέρα από τον χρόνο των αλλαγών ακούγονται ήδη τα ονόματα του Χρήστου Ταραντίλη, του Χρήστου Κέλλα, του Κώστα Κατσαφάδου, του Σπήλιου Λιβανού, του Δημήτρη Βαρτζόπουλο του Θόδωρου Ρουσσοπούλου, του Δημήτρη Καιρίδη, της Άννας Ευθυμίου, της Άννας Μάνη, του Γιάννη Οικονόμου, του Κώστα Γκιουλεκα και του Βασίλη Οικονόμου.

Γρίφο αποτελεί η Όλγα Κεφαλογιάννη που το τελευταίο διάστημα δεν μασάει τα λόγια της και ασκεί ακόμα και κριτική στην κυβέρνηση για μια σειρά ζητημάτων. Δεν ξεχνάει κανείς πως και τον Ιούλιο του 2019 που η ΝΔ είχε κερδίσει τις εκλογές είχε πει όχι στον Κυριάκο Μητσοτάκη για το υπουργείο Τουρισμού αφού ήθελε το ενοποιημένο Πολιτισμού – Τουρισμού.

Από την άλλη, όσο και να πιέζουν κάποιοι, θέμα με το Δημήτρη Αβραμόπουλο δεν υπάρχει. Άλλωστε μια ενδεχόμενη αξιοποίηση του πρώην Ευρωπαίου επιτρόπου για πολλούς θα είναι πισωγύρισμα για το νέο σχήμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Φυσικά θα υπάρχουν και εκπλήξεις με πρόσωπα από άλλους χώρους. Ειδικά εάν η Άννα Διαμαντοπούλου δεν κερδίσει την μάχη για τον ΟΟΑΣΑ και ο ανασχηματισμός δεν πραγματοποιηθεί άμεσα έχει πιθανότητες να συζητηθεί για το νέο σχήμα.

Νικολακόπουλος: Πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο

Το σενάριο των πρόωρων εκλογών «βλέπει» ο εκλογολόγος Ηλίας Νικολακόπουλος, εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση ποντάρει στο να κρατήσει στοιχειωδώς όρθια την οικονομία και στηρίζεται στο εμβόλιο, ώστε να βγει στο ξέφωτο του καλοκαιριού.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Εποχή», ο Η. Νικολακόπουλος ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο επιχειρεί η κυβέρνηση να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά τη μάχη εναντίον του κορωνοϊού.

Δεν ξέρω δε καθόλου πόσο πετυχημένη θα είναι η εκστρατεία του εμβολιασμού. Νομίζω ότι η κυβέρνηση ροκανίζει το χρόνο και παίρνει μια παράταση για να μπορεί να πει το καλοκαίρι «εγώ σας έσωσα» και να μπορεί να πάει σε διπλές εκλογές, Σεπτέμβρη και Οκτώβρη. Επομένως, αυτή τη στιγμή την ενδιαφέρει να μην βρεθεί αντιμέτωπη με μια καταστροφή, σε υγειονομικό και σε οικονομικό επίπεδο.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει μια καταστροφή μέσα στο πρώτο εξάμηνο του νέου έτους. Καταστροφή θα είναι και ένας ανεξέλεγκτος αριθμός θανάτων και μια οικονομική καταβύθιση.

Σε ότι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ ο Η. Νικολακόπουλος κατέγραψε τους λόγους για τους οποίους δεν είναι σε θέση να ενσωματώσει την όποια κυβερνητική φθορά, αναφέροντας μεταξύ άλλων:

«Όπως φαίνεται έχει αρχίσει η φθορά της κυβέρνησης, κυρίως στο ζήτημα της εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να παγιώνεται σε ένα ποσοστό αντίστοιχο των ευρωεκλογών του 2019, δηλαδή στο 25%. Μοιάζει, δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ να μην έχει ενσωματώσει πραγματικά τα κέρδη που κατέγραψε μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων. Και γι’ αυτό είναι πολύ δύσκολο να έχει κέρδη από τη φθορά της κυβέρνησης και του ΚΙΝΑΛ.

Από την εκλογική του ήττα το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ, πορεύεται με μια μεγάλη αμηχανία. Είναι χαρακτηριστικό ότι και στην πρώτη φάση της πανδημίας, δεν ήξερε πώς να αντιδράσει. Είχαμε πολλές φωνές. Ο ΣΥΡΙΖΑ, επίσης, έχει παγιδευτεί στο συνέδριο που θα γινόταν, και το οποίο τροφοδότησε εσωτερικές ομαδοποιήσεις, οι οποίοι τον εμπόδισαν να έχει μια καθαρή φωνή για την περίοδο που διανύουμε. Ακόμα δεν τον βλέπω να έχει βρει το βηματισμό του. Ούτε να έχει υπερβεί τις εσωκομματικές ομαδοποιήσεις».

 


Διαβάστε επίσης