Ο καθηγητής Σέρτζιο Αλφιέρι, ο επικεφαλής της ομάδας των θεραπόντων ιατρών του πάπα Φραγκίσκου στο νοσοκομείο Αγκοστίνο Τζεμέλι της Ρώμης, ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι αύριο ο ποντίφικας επιστρέφει στο Βατικανό.
Μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο, θα ακολουθήσει μια περίοδος ανάπαυσης δυο μηνών για τον πάπα, με συνέχιση της φαρμακευτικής αγωγής.
Ο 88χρονος πάπας Φραγκίσκος, σύμφωνα με σημερινή (22.03.2025) ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα το Βατικανό, θέλει να βγει στο παράθυρο του δωματίου του στο νοσοκομείο Τζεμέλι της Ρώμης μετά τη μεσημεριανή προσευχή της Κυριακής για να χαιρετήσει τους πιστούς και να δώσει την ευλογία του.
Οι θεράποντες ιατροί του ποντίφικα πρόσθεσαν ότι η υγεία του πάπα βελτιώνεται εδώ και δύο εβδομάδες. “Για την ανάρρωση το σπίτι ενδείκνυται περισσότερο από το νοσοκομείο”, υπογράμμισε ο καθηγητής Σέρτζιο Αλφιέρι.
Εξήγησε επίσης, ότι ο πάπας θα ξαναρχίσει βαθμιαία να μιλά χωρίς προβλήματα και δυσκολίες που είναι φυσικό να δημιουργήθηκαν λόγω του οξυγόνου υψηλής ροής.
Σύμφωνα με την ιατρική ομάδα του νοσοκομείου Αγκοστίνο Τζεμέλι, ο Φραγκίσκος θα συνεχίσει να εργάζεται στο Βατικανό αλλά με ρυθμούς συμβατούς με την ανάρρωσή του.
Όπως υπογράμμισε ο καθηγητής Αλφιέρι, ο πάπας δεν υποφέρει στη φάση αυτή από σοβαρές λοιμώξεις. Η διπλή πνευμονία δεν υφίσταται πλέον, αλλά υπάρχουν ακόμη ίχνη πολυμοκροβιακής λοίμωξης. Στο άμεσο μέλλον, ο Φραγκίσκος θα χρησιμοποιεί όταν νιώθει την ανάγκη οξυγόνο στο Βατικανό και, όπως ανακοινώθηκε, πριν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο, αύριο το μεσημέρι, θα χαιρετήσει τους πιστούς από το δωμάτιό του στο Τζεμέλι.
Ο ποντίφικας έχει εμφανιστεί μία φορά από τότε που εισήχθη στο νοσοκομείο στις 14 Φεβρουαρίου, σε μια φωτογραφία που μοιράστηκε από το Βατικανό την περασμένη εβδομάδα, στην οποία προσευχόταν στο παρεκκλήσι του νοσοκομείου. Διαγνώστηκε με λοίμωξη του αναπνευστικού και διπλή πνευμονία, ενώ υπέστη αρκετές αναπνευστικές κρίσεις πριν οι γιατροί του δηλώσουν ότι δεν διατρέχει πλέον άμεσο κίνδυνο, στις 10 Μαρτίου.
Το Βατικανό δήλωσε χθες ότι η γενική κατάσταση της υγείας του παραμένει σταθερή, με μικρές βελτιώσεις καθώς συνεχίζει την φυσιοθεραπεία.
Ο καρδινάλιος Βίκτορ Μανουέλ Φερνάντες, ο οποίος ηγείται του γραφείου του Βατικανού, δήλωσε χθες ότι ο Πάπας «τα πάει πολύ καλά».
Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, είναι επιρρεπής σε πνευμονικές λοιμώξεις, επειδή εμφάνισε πλευρίτιδα ως νεαρός και του αφαιρέθηκε μέρος του ενός πνεύμονα, ενώ εκπαιδεύονταν για να γίνει ιερέας στη γενέτειρά του, την Αργεντινή.