-->
06.06.2023

Οι μηχανές τεχνητής νοημοσύνης είναι εδώ και αρχίζουν να μαθαίνουν πώς σκεφτόμαστε!

Αν είχατε έως τώρα αμφιβολίες για την πρόοδο της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης, ή αν πιστεύατε ότι το όλο αφήγημα των αναδυόμενων τεχνολογιών είναι απλό κατασκεύασμα των media, καλό θα ήταν να αναθεωρήσετε αμέσως τώρα. Δημιουργήστε ένα λογαριασμό στη διεύθυνση https://chat.openai.com/, και στο κενό πεδίο, υποβάλετε μια οποιαδήποτε ερώτηση, στα αγγλικά. Μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα θα λάβετε μια απάντηση, που θα μπορούσε κάλλιστα να είχε γραφτεί από άνθρωπο.

Το ChatGPT είναι η νέα εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης που κυκλοφόρησε προς πειραματική χρήση από το κοινό στις 30 Νοεμβρίου η εταιρεία OpenAI, που εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ. Ας δούμε, όμως, τι λέει το ίδιο το λογισμικό για τον εαυτό του.

«Μπορείς σε παρακαλώ να μου εξηγήσεις τι είναι το ChatGPT;» ρωτάω το chat bot. «Το ChatGPT είναι ένα μοντέλο επεξεργασίας φυσικής γλώσσας που ανέπτυξε η OpenAI. Είναι μια εκδοχή του μοντέλου GPT-3 (Generative Pretrained Transformer 3), το οποίο είναι ένα μεγάλο μοντέλο γλώσσας που έχει εκπαιδευτεί πάνω σ’ έναν τεράστιο όγκο δεδομένων κειμένου. Το ChatGPT έχει σχεδιαστεί ειδικά για τη διεξαγωγή διαλόγων, να απαντά δηλαδή σε ερωτήσεις και να παρέχει πληροφορίες μ’ έναν φυσικό και διαλεκτικό τρόπο. Είναι σε θέση να παράγει κείμενα που μοιάζουν με γραπτά ανθρώπων, κάτι το οποίο του επιτρέπει να παρέχει ακριβείς και βοηθητικές απαντήσεις σε ερωτήματα χρηστών».

«Και γιατί θα πρέπει να προσέξουμε το ChatGPT;» επιμένω. «Το ChatGPT είναι μια σημαντική εξέλιξη στο πεδίο της επεξεργασίας φυσικής γλώσσας και της μηχανικής μάθησης. Είναι ένα εξαιρετικά ανεπτυγμένο γλωσσικό μοντέλο που μπορεί να δημιουργεί κείμενα σαν των ανθρώπων, γεγονός που το κάνει κατάλληλο για τη διεξαγωγή διαλόγων. Η ικανότητά του για ακρίβεια το καθιστά χρήσιμο εργαλείο σε μια πλειάδα τομέων, συμπεριλαμβανομένων της εξυπηρέτησης πελατών, της εκπαίδευσης και της έρευνας. Συνοψίζοντας, το ChatGPT είναι άξιο προσοχής εξαιτίας της συμβολής του στο πεδίο της επεξεργασίας φυσικής γλώσσας και της δυνατότητάς του να βοηθά σε πλήθος εργασιών».

Οπως ήταν αναμενόμενο, μέσα σε διάστημα πέντε ημερών το ChatGPT απέκτησε ένα εκατομμύριο χρήστες, κάνοντας τον συνιδρυτή και CEO της OpenAI να πανηγυρίζει στο Twitter. Οι αντιδράσεις στο νέο ήταν άμεσες. Ο Ελον Μασκ έσπευσε να γράψει: «Το ChatGPT είναι τρομακτικά καλό. Δεν είμαστε μακριά απ’ την έλευση μιας επικίνδυνα δυνατής τεχνητής νοημοσύνης».

Αλλά δεν ήταν ο μόνος που ανησύχησε. Φανταστείτε τον πονοκέφαλο των καθηγητών, οι οποίοι θα προσπαθούν σε λίγο να καταλάβουν αν οι εργασίες που ζητούν γράφονται απ’ τους μαθητές ή από το ChatGPT.

Και υπάρχει, φυσικά, και μια σειρά ακόμη σοβαρών ζητημάτων κι επιπλοκών. Το ChatGPT εκπαιδεύεται από κείμενα που αντλεί από κάποιες πηγές. Αυτή τη στιγμή δεν σκανάρει το Διαδίκτυο, αλλά βασίζεται σε μεγάλα σύνολα κειμενικών δεδομένων. Μια ειδική στην τεχνητή νοημοσύνη έχει χαρακτηρίσει κατάλληλα αυτές τις τεχνητές νοημοσύνες «στοχαστικούς παπαγάλους». Κάποιος θα μπορούσε μειωτικά να τις χαρακτηρίσει και «ψηφιακούς εγγαστρίμυθους» ή «μιμητικές μηχανές». Ακόμη κι έτσι όμως, πώς θα διασφαλιστούν η εγκυρότητα των πηγών, η αμεροληψία και η διαφάνειά τους;

Πολλοί πιστεύουν ότι η OpenAI βιάστηκε να δώσει σε πειραματική χρήση στο γενικό κοινό ένα τόσο ισχυρό εργαλείο. Αλλοι φοβούνται πως στην προσπάθειά της η εταιρεία να αποτρέψει κακόβουλες ή γενικότερα απαράδεκτες απαντήσεις, θα ασκήσει λογοκρισία σε θέματα που δεν θα έπρεπε, περιορίζοντας την ελευθερία του λόγου. Και είμαστε ακόμη στην αρχή. Ισως το συγκεκριμένο εργαλείο να μην αλλάξει τον κόσμο συθέμελα, είναι βέβαιο ωστόσο ότι η εξέλιξή του θα επιφέρει μεγάλες αλλαγές σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η διασκέδαση, τα μέσα ενημέρωσης και η εμπορική επικοινωνία. Σήμερα μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι αυτό το κείμενο γράφτηκε από εμένα. Με τον ρυθμό που εξελίσσεται η τεχνητή νοημοσύνη, ίσως σε λίγο να μην είστε σε θέση να διακρίνετε αν το άρθρο αυτό γράφτηκε από άνθρωπο ή από μηχανή.

Στα πιο δύσκολα, ρώτησα το ChatGPT για τις επιπτώσεις του Xanax στον άνθρωπο, και μου είπε ότι το φάρμακο μπορεί να είναι μεν πολύ αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση του άγχους, αλλά αν ληφθεί σε μεγάλες ποσότητες ή για μεγάλα χρονικά διαστήματα, μπορεί να γίνει εθιστικό.

Τι απάντησε για το σουβλάκι, τον Φειδία και το Μουντιάλ

Θέσαμε στο ChatGPT αρκετές ερωτήσεις. Μας είπε, για παράδειγμα, ότι η «Καθημερινή» ιδρύθηκε το 1919 και ότι θεωρείται μία απ’ τις πιο επιδραστικές εφημερίδες της χώρας. Για το ChatGPT ο πιο διάσημος Eλληνας καλλιτέχνης είναι ο γλύπτης Φειδίας. Δεν γνωρίζει ποια είναι η Μποφίλιου, αλλά ξέρει επακριβώς να σας πει πώς φτιάχνεται ένα σουβλάκι. Στην ερώτηση «ποια ομάδα έχει τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ;» απάντησε: «Λυπάμαι, αλλά δεν είμαι σε θέση να παρακολουθήσω τι γράφεται στο Διαδίκτυο ή να έχω πληροφορίες σχετικά με θέματα της επικαιρότητας», ένα μοτίβο που δίνει σε τέτοιου τύπου ερωτήσεις. Το ChatGPT, βέβαια, αποδεικνύεται άσος στη διπλωματία. Είπε ότι «πολλοί πιστεύουν ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι δικτάτορας», αλλά «σε τελική ανάλυση είναι θέμα ερμηνείας και προσωπικής γνώμης». Επανήλθαμε στα ποδοσφαιρικά, θέλοντας να μάθουμε ποια εθνική ομάδα θεωρείται η καλύτερη όλων των εποχών, και απάντησε: «Είναι δύσκολο να πει κανείς ποια θεωρείται η καλύτερη καθώς είναι υποκειμενικό ζήτημα, και μπορεί με τον καιρό να αλλάζει. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες ομάδες που εκλαμβάνονται συχνότερα ως καλύτερες. Είναι η Βραζιλία, η οποία έχει το ρεκόρ τροπαίων και είναι γνωστή για το επιθετικό της παιχνίδι, η Γερμανία, η οποία είναι ανάμεσα στις πιο επιτυχημένες ομάδες διεθνώς, και η Αργεντινή η οποία έχει βγάλει πολλούς παίκτες παγκόσμιας κλάσης και έχει μακρά ιστορία επιτυχιών σε διεθνείς αγώνες. Αυτά είναι μερικά μόνο παραδείγματα, καθώς πολλές άλλες ομάδες θα μπορούσαν να θεωρηθούν οι καλύτερες στον κόσμο». Στο ερώτημα ποιο είναι το νόημα της ζωής, το ChatGPT απάντησε ότι «κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν ότι το νόημα της ζωής είναι η αναζήτηση της ευτυχίας και της ολοκλήρωσης, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι είναι η υπηρέτηση ενός υψηλότερου ιδανικού ή η επίτευξη ενός συγκεκριμένου στόχου». Για την ύπαρξη του Θεού, έδωσε μία ακόμη πιο διπλωματική απάντηση, λέγοντας στο τέλος ότι «ως αλγόριθμος, δεν μπορώ να έχω προσωπικές απόψεις», ενώ όταν ζητήσαμε να γράψει μια χριστουγεννιάτικη ιστορία, έδωσε μια αφήγηση με τον Αη Βασίλη την οποία θα μπορούσε να έχει γράψει ένα παιδί του δημοτικού.

Στα πιο δύσκολα, ρώτησα το ChatGPT για τις επιπτώσεις του Xanax στον άνθρωπο, και μου είπε ότι το φάρμακο μπορεί να είναι μεν πολύ αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση του άγχους, αλλά αν ληφθεί σε μεγάλες ποσότητες ή για μεγάλα χρονικά διαστήματα, μπορεί να γίνει εθιστικό.Διαβάστε επίσης