-->
26.02.2024

Ουκρανία: «Ειρηνευτικό σχέδιο με διατήρηση των κατεκτημένων από τη Μόσχα» προτείνει η Κίνα, αλλά η Δύση δεν συμφωνεί

Κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, με ταυτόχρονη διατήρηση από τη Μόσχα των προσαρτημένων εδαφών, προτείνει το Πεκίνο σύμφωνα με τη Wall Street Journal, με τη Δύση να μην δέχεται την ετεροβαρή αύτη πρόταση.

Το μήνυμα μετέφερε ο Κινέζος απεσταλμένος Λι Χούι, που εστάλη από το Πεκίνο στην Ευρώπη για να προωθήσει το κινεζικό ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία. Σύμφωνα μάλιστα με δυτικούς αξιωματούχους που έχουν γνώση των συνομιλιών στις πρωτεύουσες της ηπείρου στις οποίες βρέθηκε ο Κινέζος αξιωματούχος της προηγούμενες ημέρες, οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην Ευρώπη θα πρέπει να διεκδικήσουν την αυτονομία τους από την Ουάσινγκτον και να παροτρύνουν την άμεση κατάπαυση του πυρός, αφήνοντας στη Ρωσία την κατοχή των τμημάτων της Ουκρανίας που κατέχει τώρα.

Η Wall Street Journal αναφέρει ότι ο Κινέζος ανώτεροςδιπλωμάτης, ο οποίος επισκέφθηκε το Κίεβο, τη Βαρσοβία, το Βερολίνο, το Παρίσι και τις Βρυξέλλες, επιχείρησε να δελεάσει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, προτρέποντάς τες να δουν την Κίνα ως οικονομική εναλλακτική λύση στην Ουάσινγκτον.

Ο Λι υποστήριξε ότι θα πρέπει να κινηθούν γρήγορα για να τερματίσουν τη σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας «πριν εξαπλωθεί». Ταξίδεψε στη Μόσχα την Παρασκευή, όπου ολοκληρώνει την ευρωπαϊκή του περιοδεία.

Αντιδρώντας, οι αξιωματούχοι, ανέφεραν μεν ότι «είναι πολύ νωρίς για να απορρίψουν τις προσπάθειες του Πεκίνου», αμφισβήτησαν εντούτοις την ικανότητα της Κίνας να ενεργήσει ως ειλικρινής διαμεσολαβητής σε οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις, δεδομένου πόσο στενά ευθυγραμμισμένη είναι με τη Μόσχα. Οι αξιωματούχοι ξεκαθάρισαν, ακόμα, ότι δεν πιστεύουν πως η ειρήνη θα είναι δυνατή, αν δεν αποσυρθούν τα ρωσικά στρατεύματα από την Ουκρανία.

«Εξηγήσαμε ότι το πάγωμα της σύγκρουσης δεν είναι προς το συμφέρον της διεθνούς κοινότητας αν δεν υπάρξει απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων», δήλωσε χαρακτηριστικά διπλωμάτης που μίλησε με τον Λι. Ο διπλωμάτης ξεκαθάρισε ότι ο Κινέζος απεσταλμένος ενημερώθηκε πως «είναι αδύνατο να χωρίσουμε την Ευρώπη από την Αμερική» και ότι η Ευρώπη δεν θα αποσύρει την υποστήριξή της από την Ουκρανία.

«Πιθανώς δοκιμάζουν την ενότητα της Δύσης και προσπαθούν να δείξουν πως αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες», δήλωσε άλλος διπλωμάτης στη WSJ.

Τι δηλώνει το Πεκίνο

«Οι κινεζικές αρχές προωθούν ενεργά τη διαδικασία αποκατάστασης της ειρήνης στην Ουκρανία και υποστηρίζουν τη στρατηγική ανεξαρτησία των ευρωπαϊκών χωρών», δήλωσε από πλευράς του ο Κινέζος απεσταλμένος Λι Χούι.

«Η Κίνα τηρούσε πάντα μια αμερόληπτη στάση στο ουκρανικό ζήτημα και προωθεί ενεργά την αποκατάσταση της ειρήνης και την προώθηση των ειρηνευτικών συνομιλιών», δήλωσε ο Λι σε συνάντηση με Ευρωπαίους ηγέτες στις Βρυξέλλες την Παρασκευή στην ιστοσελίδα του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών. «Η Κίνα υποστηρίζει τη στρατηγική ανεξαρτησία των ευρωπαϊκών χωρών. Καταβάλλουμε προσπάθειες για χάρη της μακροπρόθεσμης σταθερότητας στην Ευρώπη».

Ο ειδικός εκπρόσωπος είπε ότι το Πεκίνο και οι χώρες της ΕΕ έχουν «πολλές ομοιότητες στις θέσεις τους» για την Ουκρανία. Υπενθύμισε ότι φέτος συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από την αναβάθμιση των σχέσεων Κίνας-ΕΕ σε συνολική στρατηγική εταιρική σχέση.

«Η Κίνα είναι έτοιμη να ενώσει τις δυνάμεις της με την ευρωπαϊκή πλευρά προκειμένου να γίνει πράξη η σημαντική συναίνεση που έχει επιτευχθεί μεταξύ της κινεζικής και της ευρωπαϊκής ηγεσίας», τόνισε.

Σύμφωνα με τον Λι, η Κίνα επιδιώκει να εξασφαλίσει σταθερότητα στις σινοευρωπαϊκές σχέσεις και ως εκ τούτου «να αντιμετωπίσει την αβέβαιη κατάσταση στη διεθνή σκηνή».Διαβάστε επίσης