-->
25.05.2024

Politico: Το ένταλμα σύλληψης της Εύας Καϊλή για το Qatargate – Λείπουν εκατομμύρια

Στη δημοσιότητα έφερε το Politico το ένταλμα σύλληψης της Εύας Καϊλή για το Qatargate. Σύμφωνα με το ένταλμα σύλληψης, που εξασφάλισε το Politico, στις Βρυξέλλες δρούσε ένα δίκτυο με βάση τις οδηγίες του υπουργού Εργασίας του Κατάρ.

Το Politico υπενθυμίζει ότι το Δεκέμβριο η βελγική Αστυνομία ανακάλυψε περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ σε μια επιχείρηση που αποκάλυψε το φερόμενο κύκλωμα δωροδοκίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αλλά αυτό το ποσό μπορεί να είναι απλώς «η κορυφή του παγόβουνου», τονίζεται. Σύμφωνα με το ένταλμα σύλληψης για την Εύα Καϊλή, πρώην αντιπρόεδρο του Κοινοβουλίου, την πιο υψηλόβαθμη αξιωματούχο που εμπλέκεται στο σκάνδαλο, «αρκετά εκατομμύρια ευρώ» βρέθηκαν στα χέρια των βασικών υπόπτων στο Qatargate.

Τα «σημαντικά χρηματικά ποσά», προσθέτει το ένταλμα «καταβλήθηκαν κρυφά, σε μετρητά από το Μαρόκο και το Κατάρ».

Η λεπτομέρεια είναι μόνο ένα από τα πολλά εντυπωσιακά στοιχεία του εγγράφου, τμήματα του οποίου έχουν αναφερθεί στο παρελθόν σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης. Αναφέρει επίσης ότι η Καϊλή τηλεφώνησε στον φερόμενο ως αρχηγό, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, καθώς και σε δύο ακόμη ευρωβουλευτές, που δεν κατονομάζονται, μετά τη σύλληψη του συντρόφου της, Φραντσέσκο Τζόρτζι, το πρωί της 9ης Δεκεμβρίου.

Το έγγραφο περιγράφει σε γενικές γραμμές ένα δίκτυο με έδρα τις Βρυξέλλες που εργαζόταν για λογαριασμό του υπουργού Εργασίας του Κατάρ, ο οποίος από το 2021 είναι ο Αλί Μπιν Σαμίχ αλ Μάρι.

Σύμφωνα με το ένταλμα, το Κατάρ διεύθυνε τις επιχειρήσεις του στις Βρυξέλλες μέσω του Παντσέρι, του πρώην ευρωβουλευτή που επίσης συνελήφθη και ομολόγησε σε συμφωνία για δωροδοκία βουλευτών.

«Ο υπουργός Εργασίας», γράφει το ένταλμα, «φαίνεται να είναι ο άνθρωπος που έλεγχε τις δραστηριότητες του κ. Παντσέρι».

Συμμετείχαν επίσης: ο σύντροφος της Καϊλή, ο Τζόρτζι, που εργαζόταν στο παρελθόν για τον Παντσέρι και συνελήφθη τον Δεκέμβριο. Το ένταλμα απεικονίζει τον Τζόρτζι ως τον μεσολαβητή Παντσέρι – Καϊλή.

«Η έρευνα δείχνει ότι δόθηκαν εντολές από τον κ. Παντζέρη στον σύζυγο της κατηγορουμένης», προσθέτει, αναφερόμενο στην Εύα Καϊλή.

Σύμφωνα με το ένταλμα, ο Παντσέρι απευθυνόταν στον Τζόρτζι όταν ήθελε να κατευθύνει τη συμπεριφορά της Ελληνίδας ευρωβουλευτού. Στο ένταλμα επισημαίνεται ένα περιστατικό όταν ο Παντσέρι ήταν εκνευρισμένος με την Καϊλή που μιλούσε με μια μυστηριώδη γυναίκα «την Ολλανδέζα». «Ο Παντσέρι επικρίνει το γεγονός ότι η Καϊλή μίλησε στην Ολλανδέζα», αναφέρεται στο ένταλμα, σημειώνοντας ότι ο φερόμενος ως αρχηγός του κυκλώματος πίστευε ότι είχε «υπερβεί τα όρια».

«Θα ήταν καλή ιδέα να της πεις να σταματήσει»φέρεται να είπε ο Παντσέρι στον Τζόρτζι, σύμφωνα με το έγγραφο. Το Politico δεν γνωρίζει την ταυτότητα της «Ολλανδέζας».

Το ένταλμα αναφέρει επίσης ότι ο Τζόρτζι βοηθούσε ανεπίσημα την Καϊλή να αποπληρώσει ένα «δεύτερο διαμέρισμα» που είχε αγοραστεί στο όνομά της, κάτι που θεωρήθηκε ως απόδειξη ότι γνώριζε το εισόδημα του συντρόφου της από το Qatargate.

Τζόρτζι και Καϊλή αρνούνται οποιαδήποτε παράβαση, όπως επίσης και το Κατάρ. Ο δικηγόρος της Καϊλή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τη γνησιότητα του εντάλματος. Ο δικηγόρος του Τζόρτζι αρνήθηκε να σχολιάσει και η κυβέρνηση του Κατάρ δεν απάντησε σε αίτημα του Politico για σχολιασμό.

Λείπουν εκατομμύρια;

Η Καϊλή κρατείται για περισσότερους από δύο μήνες με την κατηγορία της διαφθοράς, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση μετά από εκτεταμένη έρευνα σχετικά με το αν ξένες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ και του Μαρόκου, επηρέασαν παράνομα το έργο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής συνελήφθη με την κατηγορία ότι είναι «ο κύριος οργανωτής ή συνδιοργανωτής δημόσιας διαφθοράς, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες», σύμφωνα με το ένταλμα που εκδόθηκε στις 9 Δεκεμβρίου.

Λίγο μετά τις πρώτες συλλήψεις στο πλαίσιο της έρευνας για το Qatargate, οι βελγικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι είχαν ανακτήσει περίπου 1,5 εκατ. ευρώ σε μετρητά από τους βασικούς υπόπτους. Από αυτά 150.000 ευρώ βρέθηκαν στο διαμέρισμα της Καϊλή και άλλα 150.000 ευρώ βρέθηκαν σε μια βαλίτσα που μετέφερε ο πατέρας της στο ξενοδοχείο Sofitel των Βρυξελλών. Το ένταλμα σύλληψης αναφέρεται επίσης σε περίπου 700.000 ευρώ που βρέθηκαν στο σπίτι του Παντσέρι.

Εντούτοις, το συνολικό ποσό υπολείπεται κατά πολύ των «αρκετών εκατομμυρίων» που αναφέρονται στο ένταλμα, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι ύποπτοι έλαβαν πρόσθετες πληρωμές που δεν έχουν ακόμη ανακτηθεί. Ερωτηθείς σχετικά με την ασυμφωνία, εκπρόσωπος της βελγικής εισαγγελίας δήλωσε ότι οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη εκτιμήσει την πλήρη έκταση όλων των πληρωμών των υπόπτων που εμπλέκονται στο Qatargate.

Με βάση πάντα το ένταλμα σύλληψης, η Καϊλή είπε ότι είχε δώσει εντολή στον πατέρα της, Αλέξανδρο Καϊλή, να πάρει τα χρήματα από το σπίτι της στις Βρυξέλλες. «Η κατηγορούμενη αναγνωρίζει ότι έδωσε εντολή στον πατέρα της να κρύψει τα χρήματα. Δηλώνει ότι γνώριζε τις δραστηριότητες του συζύγου της και του Παντσέρι και ότι βαλίτσες με χρήματα είχαν περάσει από το διαμέρισμά της στο παρελθόν», αναφέρεται.

Ο κ. Δημητρακόπουλος, δικηγόρος της Καϊλή, δήλωσε αργότερα ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν τον ισχυρισμό ότι η Καϊλή διέταξε τον πατέρα της να κρύψει τα χρήματα. «Μόλις συνειδητοποίησε την ύπαρξη των χρημάτων και ένιωσε ότι επρόκειτο για ένα τοξικό τέρας, το οποίο έπρεπε να απομακρύνει αμέσως από το διαμέρισμα που μοιραζόταν με τον σύντροφό της, ζήτησε από τον πατέρα της να μεταφέρει τη βαλίτσα σε κεντρικό ξενοδοχείο των Βρυξελλών, όπου τα χρήματα θα τα παραλάμβανε ο πραγματικός ιδιοκτήτης τους», ανέφερε σε δήλωσή του στα τέλη Ιανουαρίου. Το ένταλμα παρουσιάζει μια διαφορετική εκτίμηση: «Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής».

Πηγή: politico.eu


Διαβάστε επίσης