-->
28.03.2024

Προσοχή: Κίνδυνος έκρηξης από το smartphone στο αυτοκίνητο το καλοκαίρι

Καταστροφικές μπορεί να είναι οι επιπτώσεις από την πολύωρη έκθεση ενός κινητού τηλεφώνου στις καυτές ακτίνες του ηλίου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Σε μια ατελείωτη δοκιμασία υποβάλλεται ο ανθρώπινος οργανισμός κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν ο υδράργυρος «χτυπάει» κόκκινο. Το ίδιο ισχύει, όμως, και για το κινητό μας τηλέφωνο, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι σχεδιασμένο ώστε να αντέχει την πολύωρη έκθεσή του σε υψηλές θερμοκρασίες.

Ένας χώρος που κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού βράζει είναι η καμπίνα του αυτοκινήτου. Όπως έχει αποδειχθεί από έναν μεγάλο όγκο ερευνών, μισή ώρα έκθεσης στον ήλιο είναι αρκετή για να αναπτυχθεί σε ένα αυτοκίνητο θερμοκρασία άνω των 50 βαθμών Κελσίου. Πρόκειται για μια διόλου ευχάριστη θερμοκρασία που ειδικά στη χώρα μας, το καλοκαίρι, μπορεί να αγγίξει ακόμα τους 70 βαθμούς.

Όπως, λοιπόν, είναι κατανοητό, ένα smartphone μπορεί να βιώσει μαρτυρικές στιγμές, εφόσον το αφήσουμε μέσα σε ένα αυτοκίνητο (ειδικά πάνω στο παρμπρίζ) που σφυροκοπείται από τις καυτές ακτίνες του ήλιου, με το μεγαλύτερο «θύμα» να είναι η μπαταρία του.

Αρχικά, πρέπει να αναφέρουμε ότι τα στοιχεία της μπαταρίας έχουν κάποια αντοχή στη θερμοκρασία: Το λειτουργικό της συσκευής μας ελέγχει τη θερμοκρασία της μπαταρίας και σε περίπτωση υπερθέρμανσης λόγω πολύωρης χρήσης ή φόρτισης μπορεί να απενεργοποιήσει το κινητό μας για λόγους ασφαλείας.

Το smartphone θα «κλείσει» και εφόσον αυτό εκτεθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα στον ήλιο. Παρ’ όλα αυτά, στην προκειμένη περίπτωση η θερμοκρασία της μπαταρίας θα εξακολουθήσει να είναι μεγάλη, κάτι που θα προκαλέσει διαστολή των στοιχείων της (η μπαταρία θα φουσκώσει).

Το εν λόγω «φούσκωμα» συνιστά μια ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση, δεδομένου ότι η μπαταρία μπορεί να πιάσει φωτιά και να καταστρέψει το κινητό, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις η ανάφλεξη ενδέχεται να προκαλέσει μικρή έκρηξη, με καταστροφικές συνέπειες για το αυτοκίνητό μας.

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι στην υπερθέρμανση του κινητού μπορεί να συμβάλλει και η φόρτιση του κινητού τηλεφώνου στο όχημα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, είτε αυτή γίνεται ενσύρματα, είτε ασύρματα στις ειδικά σχεδιασμένες επιφάνειες πολλών σύγχρονων αυτοκινήτων.

Πώς μπορούμε να προστατέψουμε το smartphone αλλά και το αυτοκίνητό μας

– Πριν αποβιβαστούμε από το όχημα ελέγχουμε αν έχουμε ξεχάσει το κινητό μας μέσα στο όχημα
– Όσο οδηγούμε αποφεύγουμε την τοποθέτηση του κινητού μας τηλεφώνου πάνω στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου
– Τοποθετούμε το κινητό τηλέφωνο σε μέρη που ψύχονται από το σύστημα κλιματισμού ή δεν εκτίθενται άμεσα στην ηλιακή ακτινοβολία
– Απενεργοποιούμε τα μη απαραίτητα προγράμματα που πολλές φορές επιβαρύνουν το smartphone
– Αν το smartphone ζεσταθεί και παύσει να λειτουργεί, το αφήνουμε να «κρυώσει» και μετά το ενεργοποιούμε ξανά
– Χρησιμοποιούμε τα original καλώδια του κινητού μας και όχι προϊόντα «ανώνυμων» κατασκευαστών



Διαβάστε επίσης