Search
Close this search box.
Search

ΣΥΡΙΖΑ: Στο αστρονομικό ύψος των 14,665 δισ. ευρώ εκτιμάται το κόστος των υποσχέσεων Κασσελάκη

Πριν 2 μήνες

Στο αστρονομικό ύψος των 14,665 δισ. ευρώ εκτιμάται το ετήσιο συνολικό δημοσιονομικό κόστος των φοροελαφρύνσεων και εισοδηματικών ενισχύσεων που υπόσχεται στους Ελληνες πολίτες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης.

Σε ορίζοντα τετραετίας οι συνολικές απώλειες φορολογικών εσόδων και οι πρόσθετες δημόσιες δαπάνες που θα προκαλέσουν τα υπεσχημένα Κασσελάκη-ΣΥΡΙΖΑ θα συνέλθουν σε περίπου 58,66 δισ. ευρώ (4 Χ 14,665 δισ. ευρώ).
ΑπώλειαMόνο οι παρεμβάσεις στη βασική κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων για τις οποίες δεσμεύτηκε ο κ. Κασσελάκης υπολογίζεται ότι θα προκαλέσουν απώλεια φορολογικών εσόδων ύψους 3,38 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ απώλειες εσόδων ύψους 1,15 δισ. ευρώ, 3,34 δισ. ευρώ και 2,1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση θα προκύψουν, αντίστοιχα, από τις αυξήσεις των εκπτώσεων στον ΕΝΦΙΑ, τις μειώσεις συντελεστών ΦΠΑ κατά 2 έως 3 ποσοστιαίες μονάδες και τις μειώσεις συντελεστών ΕΦΚ καυσίμων κατά 20% έως και 50% που πρότεινε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ίδιος εξάλλου ο κ. Κασσελάκης παραδέχεται ότι η κατάργηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για όλες τις επιχειρήσεις πλην των τραπεζών, που επίσης υποσχέθηκε, θα κοστίσει στον κρατικό προϋπολογισμό την ετήσια απώλεια εσόδων ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Επιπλέον, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει υποσχεθεί μείωση του συντελεστή φορολογίας των ενοικίων από το 15% στο 5% για ετήσια ποσά μισθωμάτων μέχρι 12.000 ευρώ, μέτρο που θα κοστίσει άλλα 224 εκατ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό καθώς και την επαναφορά επιδομάτων εορτών και αδείας (13ου και 14ου μισθού) για όλους τους εργαζομένους στον δημόσιο τομέα, που αναμένεται να προκαλέσει πρόσθετη δημοσιονομική δαπάνη ύψους τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ.

Κοστολόγηση

Ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής παρουσιάζει αναλυτικά μία άκρως αξιόπιστη κοστολόγηση των 14 βασικών μέτρων που περιέλαβε ο κ. Κασσελάκης στις εξαγγελίες του εν όψει των ευρωεκλογών και κατέθεσε ήδη στη Βουλή υπό μορφή δύο προτάσεων νόμου. Στόχος των εξαγγελιών του προέδρου της ΣΥΡΙΖΑ είναι, πολύ απλά, να προσελκύσει ψηφοφόρους με τη γνωστή τακτική του κόμματος, που δεν είναι άλλη από την ακατάσχετη παροχολογία και τις ανεύθυνες εξαγγελίες μέτρων, τα οποία ακούγονται πολύ ωραία στα αφτιά των ψηφοφόρων, αλλά, αν επιχειρηθεί να εφαρμοστούν στην πράξη, θα εκτινάξουν το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας σε διψήφιο ποσοστό ως προς το ΑΕΠ και εν τέλει θα προκαλέσουν την εκ νέου αναγκαστική υπαγωγή της σε αυστηρότατα μνημονιακά προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, γυρίζοντάς τη 15 χρόνια πίσω, τουλάχιστον!

Ουσιαστικά και ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί την πεπατημένη του προκατόχου του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έμεινε στην ιστορία για το πρόγραμμα των γενναίων φοροελαφρύνσεων και εισοδηματικών ενισχύσεων που είχε εξαγγείλει από το βήμα της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης το 2014 και εν συνεχεία για την πλήρη αθέτηση και εγκατάλειψή του όταν το 2015 ανέλαβε την εξουσία και οδήγησε τη χώρα στο 3ο και επαχθέστερο Μνημόνιο.

Οι εκτιμήσεις τις οποίες έκανε ο «Ε.Τ.» της Κυριακής για το δημοσιονομικό κόστος των 14 βασικών μέτρων Κασσελάκη βασίζονται σε ρεαλιστικά στατιστικά δεδομένα που προκύπτουν τόσο από την επεξεργασία των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων όσο και από τα μεγέθη του κρατικού προϋπολογισμού για τα εισπραττόμενα έσοδα από κάθε είδος φορολογίας αλλά και τη μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου σε ετήσια βάση.

Υποεκτίμηση επιπτώσεων

Το τραγικό της όλης υπόθεσης είναι η απίστευτη υποεκτίμηση των δημοσιονομικών επιπτώσεων ορισμένων προτεινόμενων φορολογικών μέτρων, στην οποία προέβη ο κ. Κασσελάκης, προκειμένου να αποφύγει την εύλογη κριτική που θα του ασκηθεί για ακατάσχετη και μη ρεαλιστική παροχολογία.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για σημαντικές μειώσεις φόρου υπέρ του 99,8% των φορολογούμενων φυσικών προσώπων, δηλαδή για 6,5 εκατομμύρια ελληνικά νοικοκυριά. Αρκεί ωστόσο να διαιρέσει κανείς το πενιχρό -απίστευτα υποεκτιμημένο- ποσό απώλειας εσόδων των 124 εκατομμυρίων ευρώ που ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, διά του αριθμού των 6,5 εκατομμυρίων νοικοκυριών για να βγάλει το συμπέρασμα ότι, βάσει των ισχυρισμών του κ. Κασσελάκη, κάθε νοικοκυριό θα κερδίσει ετήσια μείωση φόρου… 19,07 ευρώ! Ομως κάτι τέτοιο δεν ισχύει, διότι οι μειώσεις φορολογικών συντελεστών που υπόσχεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ μεγάλες και θα προκαλέσουν τεράστια απώλεια φορολογικών εσόδων στον κρατικό προϋπολογισμό, ύψους 3,38 δισ. ευρώ, όπως ήδη προαναφέραμε, βάσει έγκυρων εκτιμήσεων.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.