-->
26.09.2023

Το αειθαλές C-130 γίνεται τώρα και αμφίβιο και αλλάζει τις ισορροπίες στο Αιγαίο

Μία ιδανική λύση για την ενίσχυση της ΠΑ θα ήταν η επιλογή των C-130 τα οποία μπορούν να επιχειρούν και από υδάτινες επιφάνειες.

Ενώ εμείς ψάχνουμε λύσεις για τον εκσυγχρονισμό των εναέριων μεταφορών, οι Αμερικάνοι εξελίσσουν μία νέα έκδοση του C-130.

Πρόκειται για το MC-130J, μία νέα έκδοση του κλασικού αεροσκάφους, το οποίο στοχεύει σε ειδικές επιχειρήσεις, καθώς έχει μετατραπεί σε πλωτό αεροσκάφος.

Η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ δηλώνει ότι εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για την εξέλιξη αυτής της ιδέας στο πλαίσιο των γενικότερων αναζητήσεων για νέα αεροσκάφη που δεν χρειάζονται διάδρομο απογείωσης.

Οι Αμερικάνοι γνωρίζουν ότι οι κλασικές αεροπορικές βάσεις και οι διάδρομοί απο-προσγείωσης θα αποτελέσουν βασικούς στόχους σε κάθε μεγάλη σύγκρουση, οπότε ο στρατός των ΗΠΑ ενδιαφέρεται όλο και περισσότερο για μία νέα ποικιλία αεροσκαφών που θα μπορούν να επιχειρούν από δύσβατες τοποθεσίες.

Η συγκεκριμένη έκδοση του C-130 είναι αυτή την στιγμή στην φάση των δοκιμών, με ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα, και αναμένεται μέσα στα επόμενα δύο χρόνια να πάρει την απαραίτητη πιστοποίηση.

Οι υπεύθυνοι του προγράμματος διεξάγουν αυτή την εποχή μελέτες για το πώς διαφορετικές καταστάσεις της θάλασσας θα μπορούσαν να επηρεάσουν ένα τέτοιο αεροσκάφος και για τις απαιτήσεις συντήρησης και εφοδιασμού του.

Στο πλαίσιο των αλλαγών που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στα μέτωπα του πολέμου, ο στρατός των ΗΠΑ, στο σύνολό του, έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι μεγάλες αεροπορικές βάσεις και άλλες εγκαταστάσεις, οι τοποθεσίες των οποίων είναι γνωστές, θα είναι επικίνδυνα ευάλωτες

Έτσι, η ύπαρξη αεροπορικών δυνατοτήτων που δεν βασίζονται σε παραδοσιακούς διαδρόμους προσγείωσης και προσγείωσης θα είναι κρίσιμη για την επιτυχία σε περίπτωση που οι καθιερωμένες υποδομές των αεροπορικών βάσεων απειληθούν άμεσα, πόσο μάλλον να καταστραφούν, να υποστούν ζημιές ή να καταστούν με άλλο τρόπο μη διαθέσιμες.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι η χώρα μας θα πρέπει να μελετήσει σοβαρά το ενδεχόμενο αγοράς ενός τέτοιου αεροσκάφους. Μπορεί ακόμα να βρίσκεται στο στάδιο των τελικών δοκιμών, όμως αν βλέπουμε μπροστά θα πρέπει να το εντάξουμε στο πλαίσιο των μελλοντικών εξοπλιστικών προγραμμάτων μας.Διαβάστε επίσης