-->
02.12.2022

Τρέχουν στα εμβολιαστικά λόγω μέτρων και έξαρσης κρουσμάτων – 175 χιλιάδες ραντεβού μέσα σε μια εβδομάδα

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά τη σημερινή ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης τόνισε πως σημειώθηκε πολύ σημαντική αύξηση τόσο στα ραντεβού για την πρώτη εμβολιαστική δόση όσο και σε αυτά που αφορούν την τρίτη δόση.

Συγκεκριμένα τις τελευταίες επτά ημέρες η αύξηση των ραντεβού που κλείστηκαν για 1η δόση έφτασε στο 185% , με 175 χιλ. να κλείνονται σε σύγκριση με τα 60 χιλ. της προηγούμενης εβδομάδας

Την ίδια ώρα, ο κ. Θεμιστοκλέους αποκάλυψε πως 275 χιλ. ραντεβού κλείστηκαν για την τρίτη δόση, πολύ περισσότερα από τα 94 χιλ. που κλείστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα (αύξηση 200%)

Τέλος, μόνο σήμερα, Δευτέρα 8/11 κλείστηκαν 30 χιλ. ραντεβού πρώτης δόσης και 55 χιλ. ραντεβού τρίτης δόσης.

Η έξαρση όλων των δεικτών της πανδημίας, αλλά και η εφαρμογή των νέων, ιδιαίτερα αυστηρών μέτρων για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, φαίνεται ότι έχει πείσει αρκετούς πολίτες να σπεύσουν στα εμβολιαστικά κέντρα, για να κάνουν την πρώτη δόση κατά του κορωνοϊού.

«Οι προσπάθειες να πειστούν οι ανεμβολίαστοι είναι συνεχείς. Ας ελπίσουμε ότι ο φόβος της πραγματικότητας που ζούμε θα βοηθήσει ώστε να μεταπειστούν πολλοί διστακτικοί» είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Ήδη τα στοιχεία είναι καταλυτικά. Σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 7.335 νέα κρούσματα, 477 διασωληνωμένους και 65 θανάτους. Μάλιστα, μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι οι 402 είναι ανεμβολίαστοι.Παράλληλα, η εικόνα που επικρατεί στα νοσοκομεία δεν αφήνει περιθώριο εφησυχασμού, καθώς το δημόσιο σύστημα υγείας βρίσκεται σε καθεστώς πίεσης.

Τα εμβόλια απέτρεψαν 8.500 θανάτους στη χώρα μας

Με βάση τα στοιχεία, το 61,2% του πληθυσμού έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό. Παράλληλα, 466.000 πολίτες έχουν κάνει την αναμνηστική δόση, που θεωρείται πολύ σημαντική για τη διατήρηση της ανοσίας. Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο εμβολιασμός των ανοσοκατασταλμένων, που ανήκουν σε διάφορες ομάδες και διαφέρει και το ανοσολογικό προφίλ τους. Επομένως, είναι πολύ πιθανό ορισμένα απ’ αυτά τα άτομα να μην έχουν απαντήσει στον πρώτο εμβολιασμό και να είναι απαραίτητη η τρίτη δόση.

Λόγω των εμβολιασμών, είπε η κυρία Θεοδωρίδου, έχουν αποτραπεί 8.500 θάνατοι. Πάντως, η πάροδος του εξαμήνου δεν εξισώνει τον εμβολιασμένο με τον ανεμβολίαστο, ενώ η αναμνηστική δόση επιδιώκει στη διατήρηση της ανοσίας και στην μακρότερη διάρκεια της προστασίας.

Προβληματισμό προκαλεί στους ειδικούς η πρακτική ακύρωσης του ραντεβού για την τρίτη δόση που ακολουθούν κάποιοι εμβολιασμένοι, με την επίκληση του τεστ αντισωμάτων.

Ωστόσο, η διεθνής επιστημονική κοινότητα εξηγεί ότι τα τεστ αντισωμάτων δεν σχεδιάστηκαν για να αξιολογούν την ανοσία, ενώ τα προστατευτικά επίπεδα δεν είναι γνωστά. Ως εκ τούτου, τα τεστ ενδέχεται να παραπλανήσουν εμβολιασμένους, που θεωρούν ότι έχουν τα απαραίτητα αντισώματα.

Διαβάστε επίσης