-->
20.03.2023

Τρίγωνο Πανοράματος: Το γαστρονομικό σύμβολο της Θεσσαλονίκης διεκδικεί πιστοποίηση ΠΓΕ

Την πιστοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως Προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης διεκδικεί το παραδοσιακό «Τρίγωνο Πανοράματος».
Το δημοφιλές γλυκό, γαστρονομικό σύμβολο και σήμα κατατεθέν της πόλης, όπως επισημαίνει μιλώντας στο GRTimes o πρόεδρος της Συντεχνίας Ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης και β’ αντιπρόεδρος του ΒΕΘ, Μάριος Παπαδόπουλος, με πρωτοβουλία της Συντεχνίας Ζαχαροπλαστών το 2023 θα διεκδικήσει την πιστοποίηση ως προϊόν ΠΓΕ.

«Ξεπερνώντας τις δράσεις της Συντεχνίας, δείχνουμε ότι μια ένωση επιχειρηματιών μπορεί να κάνει πολλά πράγματα για τον κλάδο. Με τη συμβολή των υπουργείων Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Μακεδονίας-Θράκης, τα οποία κάλυψαν τα έξοδα των διαδικασιών, προετοιμάστηκε ο φάκελος για να καταθέσουμε αίτημα, ώστε το Τρίγωνο Πανοράματος να χαρακτηριστεί ως προϊόν ΠΓΕ» ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος.

Σύμβολο της πόλης

Όπως επισημαίνει ο κ. Παπαδόπουλος «στόχος μας με την κατάκτηση της πιστοποίησης είναι πρώτον η ανάδειξη του τόπου. Μιλάμε για ένα γλυκό, το οποίο δημιουργήθηκε και ξεκίνησε να πωλείται στη Θεσσαλονίκη και «αγκαλιάστηκε» από όλη την Ελλάδα. Με αυτό τον τρόπο προστατεύονται τα δικαιώματα του προϊόντος, ώστε να μην μπορούν πουθενά αλλού να το οικειοποιηθούν και να το πουλήσουν ως «τρίγωνο Πανοράματος» αν δεν παράγεται εδώ, πληρώντας παράλληλα και τους κανονισμούς. Επιπλέον στόχος να αναδείξουμε το γλυκό ως σύμβολο της πόλης. Μια πιστοποίηση ΠΓΕ είναι θετικό πρόσημο για τους παραγωγούς του προϊόντος, καθώς και για τους επισκέπτες της πόλης».

Κλείνοντας, ο επιχειρηματίας διευκρινίζει ότι «από την πλευρά μας έχουμε στείλει τον φάκελο στο υπουργείο και ζητάμε τη στήριξη των τοπικών αρχών και της αυτοδιοίκησης. Έπειτα πρέπει να δρομολογηθούν οι διαδικασίες ώστε να προωθηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ενώ συμπλήρωσε αναφερόμενος στο περιεχόμενο του φακέλου ότι αποτελείται από έγγραφα, συνταγές, φωτογραφίες και κανονισμούς και το κόστος του ανέρχεται στα 5-6.000 ευρώ.

Διαβάστε επίσης