-->
06.10.2022

Γερμανία: Αδιέξοδο στις συνομιλίες για τους πρόσφυγες

Σε αδιέξοδο οδηγήθηκε η σημερινή, κρίσιμη συνάντηση της γερμανίδας καγκελαρίου A. Merkel με τον Βαυαρό πρωθυπουργό και πρόεδρο των Χριαστιανοκοινωνικστών (CSU) Horst Zeehoffer για το προσφυγικό και την παροχή ασύλου, σύμφωνα με την Deutsche Welle.
Οι δύο σύμμαχοι στην γερμανική κυβέρνηση, μετά την αποτυχία εξεύρεσης κοινής στάσης στο οξύ θέμα που απασχολεί τη χώρα, δεσμεύτηκαν να συναντηθούν εκ΄ νέου την ερχόμενη εβδομάδα με νέες προτάσεις.
Στη συνάντηση μετείχε και ο χριαστινοδημοκράτης Sigmar Gabriel (SPD) ο οποίος συγκλίνει περισσότερο στις απόψεις της καγκελαρίου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση από την ομοσπονδιακή υπηρεσία τύπου οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν την ερχόμενη Πέμπτη, πριν τη συνάντηση των τοπικών πρωθυπουργών των 16 ομόσπονδων κρατιδίων.
Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός σημείων σύγκλισης από πλευράς περιεχομένου και μερικά ακόμη που χρήζουν διαλεύκανσης, όπως οι ζώνες τράνζιτ, διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Stefan Zeimert.
Το κλίμα ήταν εποικοδομητικό, όπως ανέφερε, και οι συζητήσεις διέτρεξαν όλες τις πτυχές του προσφυγικού.
Μέχρι την επόμενη συνάντηση εμπειρογνώμονες θα συνεχίσουν την αναζήτηση λύσης στο θέμα των ζωνών τράνιζτ, τις οποίες απορρίπτει το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα με το επιχείρημα ότι δεν μπορούν να εφαρμοστούν στην πράξη. Αντ΄αυτού προκρίνει τα λεγόμενα κέντρα εισόδου στα καταλύματα πρώτης υποδοχής.
Μετά από διαπραγματεύσεις δύο ωρών πρώτος εγκατέλειψε την καγκελαρία ο αντικαγκελάριος και υπουργός οικονομίας Sigmar Gabriel χωρίς να κάνει δηλώσεις.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Bild οι συζητήσεις συνεχίστηκαν μόνο ανάμεσα στην A. Merkel και τον βαυαρό πρωθυπουργό και πρόεδρο του Χριστιανοκοινωνικού κόμματος, Horst Zeehoffer, ο οποίος είχε θέσει τελεσίγραφο στην καγκελάριο μέχρι σήμερα προκειμένου να αλλάξει την πολιτική της και να περιορίσει την εισροή προσφύγων.
Η καγκελάριος έδωσε εξηγήσεις για τους χειρισμούς της αναφορικά με την καταπολέμηση των αιτίων που προκαλούν το φαινόμενο.
Στη συνέχεια προστέθηκαν ο επικεφαλής της ΚΟ των Χριστιανοδημοκρατών Folker Kaunder και η ομόλογός του από το Χριστιανοκοινωνικό κόμμα Gerta Hasefeld.
Μόνο χθες η ομοσπονδιακή αστυνομία κατέγραψε τις αφίξεις 9313 προσφύγων, εκ των οποίων οι 7287 στη Βαυαρία.Διαβάστε επίσης