-->
05.12.2022

Η αντίδραση Τσίπρα στις «πενταροδεκάρες» του Φίλη

Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο και επισήμως θα συζητηθούν ο οδικός χάρτης για το επόμενο διάστημα, ο συντονισμός του κοινοβουλευτικού έργου και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ανεπισήμως, όμως ο πρωθυπουργός από χθες αργά το απόγευμα, με σχετικές διαρροές, είχε αφήσει να διαφανεί η δυσαρέσκειά του για τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών.

Η δυσαρέσκεια του κ. Τσίπρα έχει να κάνει πρωτίστως με τη δήλωση του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη ο οποίος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε ότι η κυβέρνηση θα κριθεί από το έργο της συνολικά στη δημόσια παιδεία και όχι από τις «πενταροδεκάρες» για το 6 ή το 13% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και δευτερευόντως με τη δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ  Δημήτρη Σεβαστάκη ο οποίος δήλωσε ότι «δεν αφορά τους ψηφοφόρους μας ο ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία».

Κύκλοι του Μαξίμου έκαναν χθες λόγο για «αυτογκόλ» του υπουργού Παιδείας ενώ είναι κοινό μυστικό ότι εντός του πρωθυπουργικού μεγάρου υπάρχει η αίσθηση αν όχι η πεποίθηση ότι συνολικά στο θέμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση η κυβέρνηση έβαλε τρικλοποδιά στον εαυτό της. Και γιατί αντιμετώπισε με ιδεολογικά κριτήρια ένα θέμα που αποδείχθηκε ότι αφορά όλα τα στρώματα της κοινωνίας και γιατί ενέγραψε στον τρέχοντα και στον επόμενο προϋπολογισμό ποσά που δεν επρόκειτο να είχαν εισπραχθεί ακόμη κι αν ο ΦΠΑ ανέβαινε στο 23%. Τώρα και το κακό έγινε επικοινωνιακά και το οικονομικό επιτελείο είναι υποχρεωμένο να αναζητήσει ισοδύναμα.

Ανάλογη δυσαρέσκεια αναμένεται να εκφράσει ο Πρωθυπουργό ς και για τις συχνές τηλεοπτικές εμφανίσεις των κυβερνητικών στελεχών στα κανάλια παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας στο πρώτο υπουργικό είχε πει: «σας επέλεξα για να παράγεται έργο και όχι για να πηγαίνετε στα κανάλια».

Διαβάστε επίσης