-->
22.01.2022

Ο Μοσκοβισί δεν απαντά στον Παπαδημούλη για την αναδιάρθρωση του χρέους

Κλειστά κρατάει τα χαρτιά του σχετικά με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ο Γάλλος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Pierre Moscovici, σε απάντησή του σε σχετική ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.
Ο κ. Moscovici σημειώνει ότι αν κριθούν απαραίτητα μέτρα για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, αυτά θα εξαρτηθούν από την πλήρη εφαρμογή των όσων έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης και μετά τη θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησής του.moscovisi
Ειδικότερα, στην ερώτησή του ο Δημήτρης Παπαδημουλης απευθυνόμενος προς τον κ. Moscovici, αφού υπογράμμιζε τη γενική συμφωνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ περί μη βιωσιμότητας του χρέους (όπως προκύπτει και από την αξιολόγηση της 10.07.2015 άλλα και την Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους στις 26.06.2015), ρωτούσε ποιο είναι το ύψος της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που, κατά την Επιτροπή, είναι αναγκαίο για να γίνει βιώσιμο, ποιες τεχνικές αναδιάρθρωσης θεωρεί πιο αποτελεσματικές και ποιο χρονοδιάγραμμα θα προτείνει.papadimoulis
Επίσης, ρωτούσε αν συμμερίζεται τη θέση του ΔΝΤ για μεγάλη επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού χρέους ή για ονομαστικό κούρεμα και, εάν όχι, ποια πιστεύει ότι θα είναι η συμμετοχή του Ταμείου στο νέο χρηματοδοτικό σχήμα με τον ESM.
Ο κ. Moscovici περιορίζεται στην παραπομπή της δήλωσης του Eurogroup της 14ης Αυγούστου και σημειώνει ότι «η πολιτική δήλωση του Eurogroup της 14ης Αυγούστου 2015 καθορίζει το πεδίο εφαρμογής, τους όρους και το χρονοδιάγραμμα των μέτρων που θα μπορούσαν να ληφθούν για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους.
»Ειδικότερα, το σχετικό τμήμα της δήλωσης του Eurogroup είναι το ακόλουθο: «το Eurogroup παραμένει έτοιμο να εξετάσει, εάν χρειαστεί, πιθανά πρόσθετα μέτρα (πιθανή παράταση των περιόδων χάριτος και αποπληρωμής), για να εξασφαλιστεί ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας παραμένουν σε βιώσιμο επίπεδο.
Τα μέτρα αυτά θα εξαρτώνται από την πλήρη εφαρμογή των μέτρων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΜΣ και θα εξεταστούν μετά την πρώτη θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος.
Η Ευρωομάδα επιβεβαιώνει ότι δεν μπορούν να αναληφθούν απομειώσεις της ονομαστικής αξίας του χρέους», καταλήγει.Διαβάστε επίσης