-->
05.05.2024

«ΟΧΙ» του ΔΝΤ στο σχέδιο Κατρούγκαλου – Σε δύσκολη θέση η κυβέρνηση – «Θα πέσουμε» λένε στελέχη

Τα πάνω κάτω στην διαπραγμάτευση έφερε το ΔΝΤ που με το «καλημέρα» των διαπραγματεύσεων για την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών είπαν «όχι» στο σχέδιο Κατρούγκαλου για αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών. Το ίδιο κλίμα αντιμετώπισαν και οι κ.κ. Γιώργος Σταθάκης και Ευκλείδης Τσακαλώτος στη συνάντησή τους με το κουαρτέτο που ξεκίνησε λίγο μετά από τις 7 μ.μ., με τα «κόκκινα» δάνεια και τις τράπεζες να είναι στο τραπέζι ενώ η Αθήνα έριξε πρόταση-βόμβα για ανώτατο φορολογικό συντελεστή 50% με σκέψεις ακόμη και για 60%.

 

Από κει και πέρα, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά μετά την χθεσινή σύσκεψη στο Χίλτον, τέλη Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου η κυβέρνηση θα φέρει δύο νομοσχέδια ταυτόχρονα: το ασφαλιστικό αφενός και το φορολογικό αφετέρου, στο οποίο θα μπουν και όλα τα άλλα προαπαιτούμενα («κόκκινα δάνεια», Ενέργεια κλπ).

Η εξέλιξη αυτή διχάζει την κυβέρνηση. «Με έναν πόνο» έλεγαν κάποιοι, «είναι πολιτικά αδύνατον, αν τα φέρουμε όλα μαζί θα πέσει η κυβέρνηση» έλεγαν άλλοι.

Βαρύ κλίμα αντιμετώπισαν και οι Γιώργος Σταθάκης και Ευκλείδης Τσακαλώτος στη συνάντησή τους με το κουαρτέτο που ξεκίνησε λίγο μετά από τις 7 μ.μ., με τα «κόκκινα» δάνεια και τις τράπεζες να είναι στο τραπέζι.

Η σημαντικότερη εξέλιξη στις συζητήσεις με τους δανειστές όμως είναι το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση έδωσε τις προτάσεις της για το φορολογικό, καθώς από την πρώτη κιόλας συνάντηση των δύο πλευρών, χθες, έγινε σαφές ότι δεν μπορεί αυτό να μείνει εκτός συζήτησης.

Η πρόταση της κυβέρνησης περιλαμβάνει τα σενάρια για τις φορολογικές κλίμακες, με δημοσιονομική απόδοση τουλάχιστον 300 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα, σε αυτά τα σενάρια δεν προβλέπεται ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς, παρότι πρόκειται για ρητή μνημονιακή δέσμευση. Και απομένει να φανεί αν θα δεχτεί κάτι τέτοιο το κουαρτέτο.

Παρότι δεν προβλέπεται η ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς, ο ανώτατος συντελεστής φορολόγησης είναι, στην ελληνική πρόταση, 50%, αν και παραμένει άγνωστο από ποιο ύψος εισοδήματος και πάνω θα ισχύει αυτός. Μάλιστα, υπήρξαν συζητήσεις για ακόμη μεγαλύτερο συντελεστή. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι παραμένει αναπάντητο το ερώτημα του αν θα συμπεριληφθεί στο σχέδιο η φορολόγηση των αγροτών.

Σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, όλα δείχνουν πως βαίνουμε προς παράταση για ένα μήνα, σε ότι αφορά το ειδικό καθεστώς προστασίας από την πώληση σε funds, σε ό,τι αφορά τα πρώτης κατοικίας καταναλωτικά και μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Μαξίμου: Δεν έθεσαν θέμα μείωσης συντάξεων

Πάντως κύκλοι του μεγάρου Μαξίμου υποστήριζαν ότι «δεν τέθηκε από τους δανειστές θέμα για μείωση συντάξεων». Παραδέχονταν πως «τα άλλα θέματα παραμένουν ανοικτά» και σημείωναν πως «η διαπραγμάτευση προοιωνίζεται σκληρή».

Ποια θέματα έπεσαν στο τραπέζι -Οι ενστάσεις των θεσμών

Ηδη από το πρώτο ραντεβού οι δανειστές έδειξαν τις διαθέσεις τους και έκαναν γνωστές τις ενστάσεις που έχουν για το σχέδιο της κυβέρνησης. Πληροφορίες αναφέρουν πως οι θεσμοί είπαν «όχι» στο σχέδιο του Γιώργου Κατρούγκαλουγια την αύξηση των εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα για τους εργοδότες και τους μισθωτούς.
Υπενθυμίζεται πως από την πλευρά πως οι δανειστές (κυρίως το ΔΝΤ) πιέζουν για:

  • μείωση στις συντάξεις,
  • μεγαλύτερη σύνδεση εισφορών-παροχών και μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης,
  • εισοδηματικά κριτήρια στην εθνική σύνταξη

Πάντως κυβερνητικό στέλεχος σημείωνε ότι τουλάχιστον από στην πρώτη συζήτηση με τους εκπροσώπους των δανειστών δεν έπεσε στο τραπέζι καμία απαίτηση για μειώσεις συντάξεων.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομίας Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης.

  • Τι ζητούσαν οι θεσμοί πριν το τετ α τετ
  • Να μειωθούν οι υψηλοί  συντελεστές αναπλήρωσης για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων με 15-25 έτη ασφάλισης.
  • Η εθνική σύνταξη να χορηγείται μετά από 20 χρόνια ασφάλισης αντί για 15 ( 6000 ένσημα αντί για 4.500) ενώ επιμένουν και στη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων.
  • Είχαν χαρακτηρίσει το εφάπαξ «πολυτέλεια».
  • Απέρριπταν την πρόταση για αύξηση των εισφορών κατά 1.5 ποσοστιαία μονάδα στον κλάδο επικούρησης  επικαλούμενοι  την άμβλυνση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.
  • Την εφαρμογή της ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις.

 



Διαβάστε επίσης