-->
13.04.2024

Μυστήριο με το φορτίο αλλά και την πορεία του Antonov: Δεν μετέφερε αληθινά πυρά λέει το Μπαγκλαντές – Τι ερευνούν οι Έλληνες εμπειρογνώμονες

Tα δικά τους στοιχεία για το φορτίο που μετέφερε το μοιραίο Antonov έδωσε στην δημοσιότητα το Μπαγκλαντές όπου ήταν και ο προορισμός του αεροσκάφους. Όπως μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης της χώρας ο εκπρόσωπος του αρχηγείου της BGB (η υπηρεσία συνοριοφυλάκων), Αντισυνταγματάρχης Fayzur Rahman ανέφερε πως ήταν εκπαιδευτικό υλικό, βόμβες για όλμους, το οποίο ο προμηθευτής έπρεπε να τις μεταφέρει στο λιμάνι της Ντάκα.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση των Αρχών δεν υπήρχαν «όπλα» στην αποστολή η οποία ήταν ασφαλισμένη. Μιλώντας στην ιστοσελίδα New Age, ωστόσο, απέρριψε δημοσιεύματα των Μέσων ενημέρωσης που έλεγαν ότι το αεροπλάνο μετέφερε νάρκες για το Μπαγκλαντές. «Δεν χρησιμοποιούμε νάρκες», είπε. Όπως σημειώνεται πρόκειται για εκπαιδευτικά όπλα για τους συνοριοφύλακες του Μπαγκλαντές.


«Μέχρι στιγμής γνωρίζουμε ότι πρόκειται για ατύχημα. Η αποστολή ήταν ασφαλισμένη», ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών Masud Bin Momen και πρόσθεσε πως το Μπαγκλαντές προμηθεύεται συχνά προϊόντα από τη Σερβία, μεταξύ άλλων χωρών.

Την ίδια στιγμή, διάβημα αναμένεται να πραγματοποιήσει άμεσα ο πρέσβης της Ελλάδας στο Βελιγράδι για την ανάγκη πρότερης ενημέρωσης της ελληνικής πλευράς από τη σερβική αναφορικά με τη φύση του φορτίου που μετέφερε το αεροσκάφος τύπου Antonov που συνετρίβη κοντά στην Καβάλα. Οι Σέρβοι έχουν αναφέρει προς το παρόν πως το αεροσκάφος ήταν φορτωμένο με 11,5 τόνους πυρομαχικών και συγκεκριμένα εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 60mm M62, εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 82mm M62 καθώς και φωτιστικά βλήματα όλμων 82mm M67.

Σοβαρά ερωτήματα

Ωστόσο, σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν σχετικά με την πτώση του μοιραίου αεροσκάφους.

«Τα περί “μεγάλου κινδύνου” από το φορτίο του Antonov 12BK που αναπαράγουν ΜΜΕ και διάφοροι αξιωματούχοι έρχονται σε λογική σύγκρουση με την ανακοίνωση ότι τα υλικά ήταν “γενικά ακίνδυνα” και “εκπαιδευτικής φύσεως”. Ή υπήρχαν πυρομαχικά με χημικά εκρηκτικά (high explosives, TNT, composition P) ή ήταν εκπαιδευτικής φύσεως ή φωτοβολίδες που δεν προκαλούν μεγάλες εκρήξεις» ανέφερε ο διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου Όπλων και αναπληρωτής κοσμήτορας της Σχολής Ευελπίδων Θεόδωρος Λιόλιος μιλώντας στον Alpha. 

Παράλληλα, επισήμανε ότι «αν ήταν φωτιστικά, ο κίνδυνος υπάρχει αλλά δεν είναι τόσο μεγάλος όσο αν ήταν χιλιάδες βλήματα όλμου μάχης (έχουν μέσα 1-2 κιλά εκρηκτικά)». Στο σημείο της συντριβής «βλέπω ότι δεν υπάρχει κρατήρας, δεν υπάρχει μονήρης έκρηξη μεγάλης ισχύος. Αυτό σημαίνει ότι δεν εξερράγησαν πολλά μαζί πυρομαχικά… αν έχουμε 11 τόνους πολεμικό υλικό, ίσως είναι 2, 3, 5 τόνοι εκρηκτικών… μπορούν να δημιουργήσουν τεράστιο κρατήρα … αν έχουμε όλμους μάχης. Πρέπει να βγει μια ανακοίνωση, ανεξάρτητα του τι είπαν οι Σέρβοι, ότι σε εκείνο το σημείο δεν έχει βρεθεί ούτε ένας όλμος με χημικά εκρηκτικά που να χρησιμοποιείται σε μάχη… αν υπήρχαν, δεν υπάρχουν εκεί. Είτε έχουν διασκορπιστεί είτε έχουν απορριφθεί» πρόσθεσε.

Σχετικά με τις πληροφορίες που θέλουν το Antonov να μην μπορεί να απορρίψει φορτίο εν πτήσει ο ίδιος διέψευσε κάτι τέτοιο. Όπως είπε  υπάρχουν σχετικά βίντεο στο διαδίκτυο που δείχνουν ότι τα Antonov 12ΒΚ έχουν δυνατότητα να ανοίξουν εν πτήσει τον χώρο του φορτίου και να κάνουν κάτι τέτοιο. «Μια χαρά ανοίγει η πόρτα» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, «φανταστείτε ένας πιλότος που καταλαβαίνει ότι φλέγεται το αεροσκάφος και είναι γεμάτο πυρομαχικά. Είναι λογικό να σκεφτεί να το προσγειώσει ήρεμα; Ή ένας πύργος ελέγχου που γνώριζε ότι κουβαλάει πυρομαχικά, θα τον καλούσε να περάσει πάνω από κατοικημένες περιοχές, μια φλεγόμενη βόμβα;».

«Σκεφτείτε για ποιο λόγο, στις 10.30 περίπου, το αεροσκάφος κάνει στροφή 180 μοιρών και μετά από αρκετά λεπτά ενημερώνει ότι υπάρχει κίνδυνος; Τόση ώρα δεν υπήρχε κίνδυνος;» αναρωτήθηκε ο κ. Λιόλιος. Σημειώνεται ότι στα βίντεο από εφαρμογές ζωντανής παρακολούθησης πτήσεων, καταγράφεται η στροφή του αεροσκάφους στις 22.30.Διαβάστε επίσης