Γαύρος, σαν τηγανητός, αλλά στο φούρνο, πασπαλισμένος μΓαύρος στο φούρνο με πάπρικεςε καυτερή και καπνιστή πάπρικα που ξεδιψά με το χυμό λεμονιού.
Υλικά
Μερίδες: 3 – 4
700 γρ. φρέσκος γαύρος καθαρισμένος και φιλεταρισμένος
60 ml ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού πάπρικα καυτερή
1 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή
1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη
2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σερβίρισμα
ξύσμα και χυμός από 1 λεμόνι
προζυμένιο ψωμί
Διαδικασία
Στρώνουμε χαρτί κουζίνας σε μια πιατέλα, απλώνουμε τον γαύρο, τον αλατίζουμε και τον βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C στον αέρα.
Καλύπτουμε με λαδόκολλα το ταψί του φούρνου και αδειάζουμε τα φιλέτα σε ένα βουναλάκι, στο κέντρο του ταψιού.
Τα περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με τις πάπρικες, τη ρίγανη, το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Απλώνουμε τα φιλέτα σε μονή στρώση, σε όλη την επιφάνεια του ταψιού.
Ψήνουμε στον καυτό φούρνο για 4-6 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος. Δεν τα γυρίζουμε.
Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, σκορπίζουμε το ξύσμα, περιχύνουμε με τον χυμό και σερβίρουμε με ζεστό ψωμί.
Πηγή: Γαστρονόμος