-->
25.03.2023

Η Ρωσία αποκάλυψε …κατά λάθος(;) τα σχέδια για καταστροφική πυρηνική τορπίλη

Στοιχεία για μια σχεδιαζόμενη πυρηνική τορπίλη φαίνεται πως έδωσαν στη δημοσιότητα κατά λάθος δυο κρατικοί ρωσικοί τηλεοπτικοί σταθμοί, χωρίς όμως να μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο εσκεμμένης διαρροής δια της πλαγίας οδού από το Κρεμλίνο,

Η υπόθεση άρχισε να ξετυλίγεται όταν το Κανάλι Ένα και το NTV, ενώ κάλυπταν τη συνάντηση του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με ρώσους αξιωματικούς στο Σότσι, προέβαλαν «κατά λάθος» πλάνα με σχεδιαγράμματα και πληροφορίες για την τορπίλη Status 6, ένα υπό ανάπτυξη πυρηνικό όπλο που προορίζεται για τον ρωσικό στόλο υποβρυχίων.

Τα σχεδιαγράμματα βρίσκονται στα χέρια ενός αξιωματικού που καθόταν στο τραπέζι με τον κ. Πούτιν και κινηματογραφήθηκαν από κάμερα που βρισκόταν πίσω από τον ώμο του,

Το έγγραφο που προβλήθηκε στην ρωσική τηλεόραση περιγράφει το Status 6 ως ένα «καταστροφικό» οπλικό σύστημα που μπορεί να προκαλέσει «εκτεταμένες ζώνες ραδιενεργού μόλυνσης», καθιστώντας τις πληγείσες παραθαλάσσιες περιοχές «ακατάλληλες για στρατιωτικές, οικονομικές, επιχειρηματικές ή άλλες δραστηριότητες για πολύ καιρό».

Το σχεδιάγραμμα φανερώνει πως η τορπίλη θα έχει σχετικά μικρό ,βεληνεκές έως 10 χιλιόμετρα, όμως θα είναι μικρή, δύσκολο να εντοπιστεί, και θα μπορεί να εκτοξευτεί από σκάφη που πλέουν σε βάθος 1.000 μέτρων.

Τα επίμαχα πλάνα εξαφανίστηκαν από τα δελτία ειδήσεων και διαγράφηκαν μετά από παρέμβαση του Κρεμλίνου, με τον Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπο Τύπου του κ. Πούτιν, να δηλώνει: «Είναι αλήθεια πως κάποια μυστικά δεδομένα μπήκαν στο πλάνο και για αυτό στη συνέχεια αφαιρέθηκαν, στο μέλλον θα λάβουμε μέτρα ώστε να μην ξανασυμβεί».

Η αυθεντικότητα του εγγράφου που προβλήθηκε παραμένει άγνωστη, όμως υπάρχουν αρκετά στοιχεία που υποδεικνύουν πως η διαρροή ίσως δεν ήταν ακούσια.

Πρώτον, είναι παράξενο ότι εικονολήπτες μπόρεσαν να πλησιάσουν το τραπέζι μιας συνάντησης όπου εξετάζονταν απόρρητα πυρηνικά όπλα, χωρίς να ενοχλήσουν ανώτερους αξιωματικούς των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, και να καταγράψουν πολύ καθαρά τα σχέδια ενός όπλου που, σε περίπτωση χρήσης, θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλες καταστροφές στις ακτογραμμές χωρών του NATO.

Ακόμη πιο παράξενο είναι το γεγονός ότι αυτά τα πλάνα προβλήθηκαν από τηλεοπτικούς σταθμούς που ελέγχονται πολύ στενά από το Κρεμλίνο.

Οι υποψίες για εσκεμμένη διαρροή εντάθηκαν όταν η κυβερνητική εφημερίδα Rossiyskaya Gazeta έδωσε στη συνέχεια ορισμένες λεπτομέρειες για το όπλο κάνοντας λόγο για ένα «ρομποτικό μίνι-υποβρύχιο» που θα μπορεί να αποφεύγει όλους τους μηχανισμούς εντοπισμού.

Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η Μόσχα να έδωσε εσκεμμένα τα στοιχεία του Status 6 στη δημοσιότητα, με στόχο να στείλει ένα μήνυμα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βορειοατλαντική Συμμαχία, τη στιγμή που οι σχέσης της με την Δύση βρίσκονται στο ναδίρ της μετα-ψυχροπολεμικής περιόδου.
Σημειώνεται πως η ιδέα για τη δημιουργία μιας πυρηνικής τορπίλης που θα καταστρέφει τις ακτές εμφανίζεται για πρώτη φορά στην τότε Σοβιετική Ένωση ήδη από τη δεκαετία του 1950, εν μέσω του μεγάλου πυρηνικού-εξοπλιστικού ανταγωνισμού μεταξύ της Δύσης και του Ανατολικού Μπλοκ.

Διαβάστε επίσης